Топ новини:

“Камбаната” на Недялко Славов ще изтръгва сърца в моноспектакъл на Деян Донков

05 Декември 2018 коментара Илия Димитров;
“Камбаната” на Недялко Славов ще изтръгва сърца в моноспектакъл на Деян Донков

В последните 20-тина години не си спомням друга книга, която да се превърне в народна книга

Роман, който показва всичко, което народът си мисли, но не го казва, заяви драматургът на Пловдивския театър Александър Секулов

Драматичен театър – Пловдив продължава своята програма за сценичен живот на големите български културни достижения и съвременни романи. След драматичната съдба на постановката “Възвишение” по романа на Милен Русков, утре пиесата прави своето 50-то представление и е един от най-обичаните и високи спектакли на Пловдивския театър.

От съвременните “Трънски разкази” на Петър Делчев се роди и постановката “Вълци” – разтърсваща история за един народ, който като че ли няма нужда от Бог. А висотата на “Дебелянов и ангелите”, която върна от прашните училищни библиотеки спомена за най-светлия български лирик и поезията като единствената победа.

През следващата година Драматичен театър – Пловдив ще започне работа и по един от най-успешните български романи – “Камбаната” на Недялко Славов. Репетициите се очаква да  започнат около април, а за премиера се спрягат месеците септември/ октомври 2019 година. Режисьор и актьор в главната роля ще бъде Деян Донков.

Първоначалният замисъл е романът да се превърне в един завладяващ моноспектакъл, играещ се на голяма сцена, но работата по него тепърва предстои – подбор на екип, музика, сценография. Недялко Славов, Александър Секулов и Деян Донков до пролетта ще работят по драматизирането на текста на романа, нелека задача, в която трябва да се намери решение за предаване на словото на езика на театъра.

Аз съм много щастлив, че тази програма продължава с един от най-добрите романи, писани напоследък – “Камбаната” на Недялко Славов. Книгата е много специална за българската култура и за времето, в което живеем. Уникалността ѝ е в начина, по който тя се възприема от читателите. Тази идея прегърна Деян Донков и се надявам, че ще ѝ се отдаде до крайност, както само той може. – сподели директорът на театъра – Кръстю Кръстев

Сценичният език не ми е сред най-силните, затова разчитам, че Деян Донков, който има един инстинкт за сцената, ще намери някакво решение за този роман, който аз трудно бих могъл да видя навън от словото. Във въздуха днес виси едно голямо мълчание на истината и тази книга е част от тази истина. Това е една книга за свободата, за абсолютната свобода. Тя ни се дава, а ние сме големите убийци и манипулатори, понеже не я даваме на духа, а на животното в нас. заяви авторът на романа Недялко Славов

Деян Донков разказа за своя блъсък с “Камбаната” – роман, който успява бързо и лесно да го покруси. За най-важното качество в главния образ, актьорът намира в трагикомичното и пълнокръвното, което възпалява.

Факт е, че в деня, в който ми се обадиха да ми предложат този проект за моноспектакъл, аз си бях помислил, че този роман е възможен за сцена. Този “съвпадък” ме кара да си мисля, че сме на точния път в осъществяването на тази идея. Не знам какво предстои, но стискайте палци да ви изкараме сърцата навън. Моето е навън отдавна, ще ви го дам за малко, а после ще си го взема, ако може.

Повече за Камбаната може да прочетете ТУК

тагове: камбаната, недялко, славов, деян, донков, александър, секулов, драматичен, театър, роман