Топ новини:

Неща, които не знаете за Ван Гог

02 Октомври 2013 коментара Младежка медия;
Неща, които не знаете за Ван Гог

Хората често не виждат това, което стои зад картината – емоцията, която я е вдъхновила, чувствата и търсените послания

Има творци, чийто творби са били повлияни от личния им живот, и такива, които не позволяват на това да се случи. Винсент Ван Гог е бил от първия тип, отразяващ всеки аспект на своя живот в картините си.

За това ние ви предлагаме да научите някои от историите, които се крият зад едни от най-великите му произведения.

Преводачът

В един момент от живота си Винсент работи като библиотекар. И ако се замислите за това, той се вписва в този образ перфектно – немит, ексцентричен и грубо незачитане на клиентите.

Повече от една светеща звезда

Прочутият художник винаги е мислел за звездите твърде наивно. Поне така твърдят изследователите на неговата история и изкуство. Той рисува първите си Starry Night със свещи в сламената си шапка, които му осигурявали достатъчно светлина за работа. Втората е направена по времето когато е бил в болницата Свети Реми. Тогава Ван Гог пише на брат си Тео „Смъртта е като пътешествие към звездите, а да умреш спокойно е като да стигнеш там на крака…“.

Ван Гог и жените

Обръща се специално внимание на необичайния вкус към жените. Той е предпочитал избледнели и остарели жени. Повечето от жените, които е обичал са били вдовици и проститутки. В тази връзка е създадено и схващането, че всички художници са запалени по проститутките.

Любимката му е Сиен, жена с която той живее за кратко и за която е искал дори да се ожени, дори като застане срещу неодобряващото си семейство.

Отрязаното ухо

На всеки е известно, че той действително си отрязва ухото и го изпраща на любимата си проститутка. Повечето хора обявяват действието му за лудост, но те не знаят контекста в който се е случило. По това време Винсент живее с приятеля си Пол Гоген в Арл, където често ходели на кориди заедно. След като матадорът победи бика, той получавал ухото му като трофей и символ на триумфа си.

Този „налудничев“ акт от страна на Ван Гог, всъщност е целял да признае поражението си пред своя приятел Гоген, на когото му вървяло с жените, за разлика от Винсент.

тагове: Ван Гог, история, изкуство, Пол Гоген в Арл