Топ новини:

Представят портрети на Васил Левски във Варшава

08 Юни 2017 коментара Дария Стоилова;
Представят портрети на Васил Левски във Варшава

25 портрета на Левски, негови съратници и на неговата майка Гина Кунчева оформят експозиция „Васил Левски – Апостола на българската свобода“, която беше открита на 6 юни в галерията на Българския културен инситут в полската столица Варшава.

Творбите са притежание на Градска художествена галерия - Пловдив и са дело на 23-а автори от различни поколения, представители главно на пловдивската школа. Особено ценни за българската история и изкуство са реалистичните портрети на Левски, нарисувани от неговия приятел и сподвижник Георги Данчов – Зографина. Различни по естетически концепции и техники на живописта, творбите на Златю Бояджиев, Иван Поповски, Йоан Левиев, Вълчан Петров, Николай Кучков, Васил Стоев, Станимир Видев, и другите автори носят  обединяващо внушение – представят Апостола като национална икона.

Изложбата от оригинални портрети на Васил Левски е сред най-значимите събития в рамките на Фестивала на българската култура „Уникално наследство. Авангардно съвремие“, организиран от БКИ - Варшава под патронажа на Министерството на културата на България.

Най-представителните фестивални прояви целят засилване на публичния интерес и внимание към страната ни и предхождат официалната културна програма, която ще съпътства българския председателски мандат на ЕС. Гостуването на пловдивската ГХГ в Полша се вписва и в цикъла събития „Изкуство от Пловдив – бъдеща Европейска столица на културата, 2019“, който Българския културен институт във Варшава поддържа вече втора година. Представянето на забележителната портретна колекция във Варшава ще продължи до 18 юли, когато се навършват 180 години от рождението на Апостола Васил Левски.

тагове: Левски,портрети, Варшава, художници, галерия