Топ новини:

Предстои 21-вото издание на Графично ателие Пловдив

27 Ноември 2017 коментара Дария Стоилова;
Предстои 21-вото издание на Графично ателие Пловдив

21-во издание на Графично ателие Пловдив за пореден път доказва многообразното третиране на една от най-привлекателните графични техники – литографията и комбинирането и със сродни техники, какъвто е ръчния офсет, даващ добра възможност за фотографски изображения.

И таз годишното издание не прави изключение с високото ниво на участниците, някои от които са носители на престижни награди от международните графични форуми..Авторите работили в графично ателие и техните творби са високо оценени както на национално, така и на международно ниво, носейки на България редица престижни награди. Всичко това се далжи на ясно изработената концепция и все по успешно развиващото се графично ателие.

Перфектноста на майстора печатар Спас Халачев-наречен умдрукер е гаранция за технологично високото ниво на графичния отпечатък, което допринася за международното ниво на ателието. В този контекст през годините се размениха гостуващи изложби с Академията за графично изкуство в Белград, една от малкото академии с високо професионално ниво. Графична колекция от ателието беше представена и в рамките на Пловдивската култура в Лесковац. Представителни изложби в Ниш, Сърбия и Дом Витгенщайн във Виена.

Проектът е уникален за страната и цели реализиране на високо стойностни графични произведения, популяризиране творчеството на съвременните артисти в областта на графичния отпечатък, като толерира иновативния подход и експеримента.

Бъдещото развитие на ателието ще допринесе за издигане имиджа на българската графика и утвърждаването му като една от водещите графични работилници в Европа. 

Откриването ще се състои на 27-ми декември в галерия Упарк на ул Христо Дюкмеджиев 7

Участници: Ахмед Чаушев, Десислава Христова – Тошева и Емил Миразчиев

 

тагове: Графично ателие Пловдив, участници, галерия, изложба,автори