Топ новини:

Жанет 45 представя нова книга с документални истории

06 Ноември 2018 коментара Младежка медия;
Жанет 45 представя нова книга с документални истории

БЪЛГАРСКИ ИСТОРИИ ЗА БИТКАТА С РАКА НА ГЪРДАТА

Издателство „Жанет 45“ представя книга с документални истории на хора, преживели битката с рака на гърдата. Историите от нашата действителност по тази тема все още са рядкост, а споделянето им би могло да е ключ към емоционално равновесие за засегнатите и техните близки. Откритият разговор по темата би могъл да повлияе на много жени да побързат, за да не им се налага да проведат прегледа „аварийно“ както героините в книгата. 

Книгата  „Годината на осемте химии“ съдържа истинските истории на жени с рак на гърдата, обединени в пет образа. Те са дълбоко интимни и съвсем конкретни със своите чувства, страхове, сънища, обрати и, разбира се, добри и злощастни срещи с нашето здравеопазване. Това е книга за оптимизъм и победа. Защото авторката е една от тези жени.

Представянето на книгата в Пловдив ще е на 8 ноември от 18,00 ч. в „Bee Bop Cafe“ (Пловдив, ул. Гладстон 1) с участието на Петя Накова и Манол Пейков. 

За книгата
Семейството  на  Ани  е  пред  разпадане. Доника  очаква  внуче.  Ваня  е  бременна. Росица  живее  спокойно  и  хармонично. Галя обича спорта и децата си. Всички те са  диагностицирани  с  рак  на  гърдата. Очаква  ги  година  с  осем  химиотерапии, много болка, но и изненадващо пътуване към себе си.  
Те споделят:
„Мечтая да обиколя света. Всеки ден се качвам на метрото. Слизам четири спирки по-рано. Там е болницата.“ 
„Дъщеря ми е само на три. Казвам й:
„Моята гърда се разболя. Дадох я на един доктор да я излекува и като я излекува, ще ми я върне.“ 
„Не му било чудно, че имам крило вместо гърда, премахнатата, а че крилото е отпред. Крилата на ангелите са на гърба, на самолетите и птиците отстрани, могат дори да са отгоре като на хеликоптерите, но никога отпред. С крила отпред можеш да летиш или назад, или право нагоре, с лице към слънцето, небето, звездите.“
„Приятелите са като имунна система на обществото. Когато някой се разболее от рак, те се струпват около него и нямате представа колко много лекува това.“
„Имаме семейно събиране. Моят първи братовчед е с четвърта жена, двайсет и пет години по-млада от него. Моят приятел е с петнайсет години по-млад от мен. Родата заклеймява братовчед ми за N-ти път. А на мен ми казват:
– Няма значение с колко години е по-малък от теб. Само да си добре!
Има полза да си раково болен.“

Отзиви:
Петя Накова е военен кореспондент от страната на болестта. С широко отворени очи, без да отвръща поглед и от най-тежките ситуации, тя наблюдава как тялото води битка със себе си, как няколко смели жени всекидневно се борят с терористичните клетки на рака. Изисква се много честност и сила, и голяма доза  самообладание, за да опишеш трагедията, когато си в нейния център. Петя Накова е оцеляла, за да ни разкаже. 
— Димитър Кенаров

Странни са тези разкази за дългото преминаване през ада на коварната болест. Наистина странни, защото колкото и да са различни  жените, чиито истории е събрала тук  авторката, едно нещо ги обединява непоколебимо: преодоляването! 
— Христо Карастоянов

За автора

Петя Накова завършва режисура в НБУ. През 2012 г. излиза документалният ѝ роман „Проповедникът и Черният кон“ (Изток-Запад). Документалист по сърце и призвание, тя дебютира с документалния филм „Ром Кихот“ (2013, сърежисьор с Нина Пехливанова). Сили да се бори с коварната болест дават съпругът, синът и приятелите, както и работата по втория ѝ филм.

тагове: книга, документарлна, история, хора, човек, рак, болест