Топ новини:

JCI България: От университета към работното място

09 Януари 2015 коментара Илия Димитров;
JCI България: От университета към работното място

JCI България представи на 8 януари в Огледалната зала на Софийския университет презентация и тренинг на тема „От университета към работното място”.

Близо 40 настоящи и завършили студенти от различни специалности взеха участие в отворената среща, която продължи близо 2 часа. Членовете на JCI разясниха на публиката за проблемите, които всеки един млад човек среща при неизбежния си сблъсък с пазара на труда.

На въпросът кой иска да работи по специалността си в голяма компания след като завърши почти всички ръце бяха вдигнати. Но тази визия за бъдещето често с времето не е достатъчна нито за работодателите, нито за младите хора. „В началото ние сме самолет, който не знае къде да кацне” – така бе коментиран хаосът сред търсещите реализация висшисти.

Презентацията продължи с практически съвети при писането на CV. Публиката бе  поставена на мястото на работодател, който получава стотици автобиографии и мотивационни писма.  Студентите откриха, че трите въпроса, на които всеки мениджър по човешките ресурси търси отговор са: Какъв мой проблем решаваш?; Защо точно ти? и Защо да ми пука? С диалози студентите развиха умението да „продават себе си” на пазара на труда. На студентите беше показано и в процентно съотношение по какво съдят за нас работодателите: 53% по интонацията и визията ни докато говорим, 38% по начина, по който говорим и само 9% по това, което реално казваме.

Организирани бяха и няколко тренинга, на които публиката бе „подложена”. В единия студентите трябваше да си уредят четири срещи с други присъстващия в залата за 2 минути, като малцина успяха напълно. Вторият тренинг показа на публиката защо някои работодатели предпочитат млади кадри без опит, които по-лесно да шлифоват, пред старият труднопредоляващ се опит.

От JCI разказаха за интересите методи, по които тренират умението си да контактуват с работодателите. Пример за това е асансьор в десет етажна сграда, при чието преминаване от първия до последния етаж имаме време да убедим работодателя, че ние сме точните хора за него.

Друг метод е Business Network Event, който JCI организират. Събитието е от типа на бързите срещи, където десетки хора се срещат за минимално време, през което споделят най-доброто от себе си и с какво могат те да бъдат полезни да отсрещния и обратното.

Анна Николова, президент на JCI за град София завърши с думи за историята и дейността на организацията в световен мащаб. Разказа и за някои от проектите, които JCI върши през последните години – даряване на книги на училища без библиотеки, рециклиране на отпадъци и обновяването на детска площадка в кв. Надежда и други, за съвместните проекти с други младежки организации като AIESEC и Ротаракт.

Лекцията и тренинга завършиха с множество въпроси относно конкретната дейност и възможности в JCI, както и информация за членство в организацията, като след края и финалните аплодисменти публиката остана убедена, че JCI предоставя възможност за всеки, независимо от интересите му, да осъществява някаква идея.

Junior Chamber International (JCI) е международна неправителствена организация. Тя обединява студенти и млади хора от цял свят. JCI съществува от 1944, основана е в САЩ и днес има представителства в над 115 държави.  Дейностите, които развива във всяка отделна държава е в 5 направления : бизнес, обучения, международни проекти и събития, общественозначими проекти и социални и културни дейности.

Българският клон на организацията започва своя живот още от 90те години. Малко след това се разпада, но се възстановена отново в началото на 21 век. Съвременните структури съществуват от 2011 година и имат множество локални секции в големите български градове – София, Пловдив, Варна.

Още за събитията на JCI в страната можете да прочетете ТУК.

тагове: Софийски университет, JCI, България, София, работа, кариера, неправителствена организация, работодатели