Топ новини:

"Колодрума" става карантинен център (СНИМКИ)

24 Март 2020 коментара Младежка медия;

В изпълнение на разпореждане на Министерски съвет от петък многофункционална спортна зала "Колодрума" от днес се превърна във военнополева болница с 300 легла.

В рамките на военно учение два батальона от 110 логистичен полк в Пловдив оборудваха залата, като операцията е стартирала в 8 часа и е продължила до 14.30 часа, заяви командирът на формированието полковник Костадин Добрев.

По думите му болницата е резервна, но леглата няма да се вадят от залата засега. Предстои да се дооборудва с чаршафи, калъфки и всички необходими санитарни материали до петък.  Още утре започва сепарирането, съобразно изискванията на Националния оперативен щаб – с паравани между леглата, с отделен вход за санитари и лекари към всяко едно легло. Параваните са дарени от Пловдивския панаир.

Зала "Колодрума" ще изпълнява функциите на карантинен център и ще се ползва, само ако останалата леглова база в пловдивските лечебни заведения се запълни. 

"Дано не се стига използването й, но военнополевата болницата ще остане тук до края на пандемията“, заяви кметът Здравко Димитров.

По думите му с изграждането на военнополевата болница леглата в лечебниците в Пловдив стават 1000, а се очаква броят им да нарасне, след като всички здравни заведения бяха задължени от Националния кризисен щаб да подготвят по едно отделение за заразени с коронавируса.

Кметът Здравко Димитров още веднъж призова за спазване на мерките за превенция, като не пропусна да отбележи, че има значителен напредък в етническите квартали, където вече няма струпване на много хора на едно място. Той  благодари на Министерството на отбраната и на Министерството на вътрешните работи за отговорните действия в условията на криза и добрата съвместна работа с общинските и държавни структури.

тагове: криза, щаб, военни, пловдив, зала колодрума, обучение, легла, арена армеец, лечение