Топ новини:

Международната награда на херцога на Единбург стимулира развитието на младежите в България

20 Февруари 2014 коментара Mediacafe.bg;
Международната награда на херцога на Единбург стимулира развитието на младежите в България

Среда и възможност за развитие на своите идеи и умения получават младите хора от 14 до 24 години с откриването на фондация „Международна награда на херцога на Единбург-България“. Участниците в програмата си поставят стимулиращи лични цели, които с постоянство и насоки и подкрепа от опитни лидери трябва да постигнат за определен период от време. Те избират активности в направленията: Умения, Физическа активност и Доброволчество, и преживяват Приключенско пътуване. За да постигнат най-високото ниво на Наградата - Злато, участват в проект в полза на обществото далеч от родното си място.  В момента над 900 000 младежи по целия свят постигат своите цели, като част от програмата, развивайки универсални умения и качества, полезни за цял живот.

Водещата международна програма за личностно развитие, разпространена в над 140 държави по света, ще свързва младежите между 14 и 24 годишна възраст в България с лидери и ментори в различни сфери. Участниците в Наградата сами ще поставят свои собствени цели и ще ги следват в рамките на своята програма, развивайки умения в няколко основни направления.

Понеделник се превърна във вълнуващ ден за повече от 150 гости на събитието, отбелязващо старта на Фондацията. Присъстващите усетиха духа на Наградата, като бяха въвлечени в низ от преживявания и приключения.

Пристигайки в зала Боулдърленд, гостите се изправиха пред предизвикателството да запишат това, в което са най-добри и нещо ново, което биха искали да научат, опитат, изживеят. Така те неусетно се потопиха в атмосферата на Наградата и още в самото начало на събитието усетиха приключенския й дух.

По примера на много други държави и Наградата в България има свой патрон – президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев. Той приветства инициативата като подкрепи каузата за развиване на потенциала на младите хора в страната и ангажирането им в полезни активности, както за самите тях, така и за общността в която живеят. Сред официалните гости на събитието бяха и:г-н Джон Мей, Изпълнителен директор на Международната Фондация,г-н Джонатан Алън, посланик на Великобритания в България, член на Почетния тръст на Фондацията и г-н Ивайло Пенчев, председател на Почетния Тръст на Фондацията. На събитието присъстваха и водещи бизнесмени в България, като Питър Лидгоу, Светозар Петров, Огнян Траянов, Саша Безуханова, както и представители на Министерството на младежта и спорта, институции, училища, младежки организации и спортни клубове.  Така Наградата обединява в името на развитието на българските младежи представители на институции, бизнес, неправителствен сектор в лицето на организациите, които ще я предоставят на младите хора.

„Нашата мисия е да направим Международната награда на херцога на Единбург достъпна за всички в България, за да сътворим среда за реализиране на младите хора и приключения, които остават за цял живот“, отбеляза Теодор Василев, учредител на Фондацията в България.

Вдъхновяващи бяха и думите на Гошо Серафимов – един от първите младежи, успешно завършили програмата.Той ентусиазирано сподели какво му е дала програмата, отбеляза полезните умения, които е придобил в нейните рамки  и изживяванията, които остават спомен за цял живот.

Чрез интерактивни дейности бяха представени и направленията в програмата. Присъстващите се запознаха с Приключенското пътуване като нагледно видяха демонстрация на работа с планинска екипировка. По-смелите се впуснаха в предизвикателството да опитат катерене като пример за възможна опция в рамките на направлението Физическа активност. Други демонстрираха сръчност в работилницата, предназначена за направление Умения. Доброволчеството подкани присъстващите да прегърнат трима непознати в залата и така ги провокира да споделят доброволни дейности, които са извършвали в полза на общността. Като пример за включване в  Проект в  полза на общността беше дадено създаването на Училище сред природата в с. Гудевица в Родопите.

За „Международна награда на херцога на Единбург“

„Международната награда на херцога на Единбург“ (наричана за краткост Наградата) е водеща международна програма за личностно развитие и постижения за младежи на възраст между 14 и 24 години. От създаването си през 1956 г. до днес повече от 8 милиона млади хора от над 140 страни са предприели редица доброволни и предизвикателни дейности в  рамките  на Наградата. Тя има три нива: Бронз, Сребро и Злато. Участниците в програмата си поставят стимулиращи лични цели, които с постоянство и насоки и подкрепа от опитни лидери трябва да постигнат за определен период от време. Те избират активности в направленията: Умения, Физическа активност и Доброволчество, и преживяват Приключенско пътуване. За да постигнат най-високото ниво на Наградата - Злато, участват в проект в полза на обществото далеч от родното си място.  В момента над 900 000 младежи по целия свят постигат своите цели, като част от програмата, развивайки универсални умения и качества, полезни за цял живот.

Информация за програмата в България може да намерите на: http://intaward-bg.org/

тагове: награда, единбург, стимул, доброволчество, умения, физическа, активност