Топ новини:

Абитуриентката Християна Вълкова – между медицината и балета

21 Май 2019 коментара Паулина ГЕГОВА;
Абитуриентката Християна Вълкова – между медицината и балета

Пловдивчанката е приета в АМТИИ с Балетна педагогика, в Благоевград с Характерни танци, но тя избира да кандидатства Медицина

Вече Ви представихме една млада дама, която си заслужи вниманието ни с постиженията си в китайския език. Сега е ред да Ви представим още едно, завършващо гимназия, момиче, което има не по-малко поводи да се гордее със себе си, а ние с нея. Християна Вълкова, наричана от близките си Тити, е от онези младежи, които са ту красиви, ту умни, ту талантливи. Тя е една от най-добре развиващите се танцьори на пловдивска почва, като, в същото време, е напълно целеустремена да се превърне и в един от най-добрите медици под тепетата.

Но нека стартираме с балета. Всичко започва когато Тити решава да прекрати тренировките си по художествена гимнастика, с желанието да се запише на хип-хоп. Явно съдбата не ѝ е отредила да бъде хип-хоп танцьор, обаче, защото майка ѝ я записва при нейната позната Марияна Данева, която държи танцова школа „Wind Space” в различни направления, в Дом на културата „Борис Христов“. Тогава тя е шести клас – сравнително голяма възраст за тепърва прохождащ танцьор, но двигателната култура, придобита от художествената гимнастика ѝ позволява да не изостава прекалено много от останалите момичета, които са започнали да тренират от детската градина. Без дори да предполага, че е възможно, след време се превръща в един от основните солисти.

„Исках да пробвам нещо напълно различно от гимнастиката. Първоначално не бях очарована да уча точно джаз балет, а класическият балет и до днес не ми е любим, но когато се запознах с Марияна и момичетата, нещата се промениха. Неусетно те се превърнаха в мое второ семейство, а танците в основна страст. Аз съм човек, който е изключително упорит, давам всичко от себе си, когато се захвана с нещо и винаги го докарвам до край, защото човек може да е много талантлив, но ако не работи върху себе си няма да успее“, обяснява Християна.

Първото излизане на сцена идва едва два месеца, след като започва да тренира - на ежегодното състезание на самата школа „Децата ни танцуват“. Малко по малко започва да напредва. Преподавателката Марияна Данева даже ѝ възлага едно от летата да тренира по-малките, докато самата тя придобива самочувствие, че може да се справи.

Първото ѝ соло е характерен индийски танц, който изпълнява по заместване, но няколко години по-късно с него печели стипендия на Министерството на образованието за български университет на състезание в Димитровград.

             

Любимите ѝ стилове са контемпорари и характерните танци, съчетаващи и актьорска игра, защото може да измени класическите правила и да ги пречупи през собствената си призма. Печели десетки награди от различни първенства и състезателни формати в соло или групово изпълнение – от „Децата ни танцуват“, което се провежда в Пловдив, от Несебър, квоти от „Балканиада“ в Сърбия, а на състезанието в Димитровград я забелязват и преподаватели от Благоевградския университет „Неофит Рилски“ и я приемат в I-ви курс с Характерни танци, но тогава тя не е 12-ти клас и не може да влезе. На „Децата ни танцуват“ 2019-та, пък, печели прием в АМТИИ, специалност Балетна педагогика.

Паралелно с това Християна влиза в Езикова гимназия „Иван Вазов“ с испански и английски език. Иска да се запише и на СИП по немски език, но няма други желаещи и часовете така и не се организират. Любимият ѝ предмет е Биологията. Учителката ѝ, г-жа Лисичкова, я е водела на състезания в Медицинския университет. Изправяла се е срещу 12 училища на формат в Община Пловдив, където с неин съученик са изготвили презентация на тема „Превенция на зависимостите“, с която остават на II-ро място. Участвала е в много други извънкласни дейности.

Започва да посещава като доброволец „Червения кръст“, изкарва две нива на обучение от МАЕ (Младежки авариен екип).

По това време Християна решава, че иска да следва Медицина и започва да се подготвя засилено за предстоящите изпити. Танците никога не са пречили на ученето ѝ, нито училището на школата. Завършва средното си образование с отличен успех и ако всичко се развие добре, от есента ще е I-ви курс в Медицински университет Пловдив.

                       

„Много съм мотивирана да уча именно в Пловдив. Не съм се отказала от танците, ще продължа да ходя в школата. Обмислях вариант да съчетая и двете образования – и в Медицинския, и в АМТИИ, но реших това да е, по-скоро, един бъдещ вариант. Винаги мога да се подготвя отново за Академията, да науча теорията на педагогиката, да придобия допълнителни умения.“

Християна Вълкова определено е амбициозна, последователна и неуморна. Осъзнава, че формулата за успеха е „работа, работа и още работа“. Следва целеустремено пътя, който е начертала сама за себе си и без значение с колко занимания се захване, никога не позволява едното да изостане за сметка на другото.

тагове: Християна Вълкова, Езикова гимназия Иван Вазов, Абитуриент, Учене, Танци, Децата ни танцуват, Пловдив, Медицина