Топ новини:

Нова технология произвежда по няколко зъба на час под тепетата

14 Април 2019 коментара Младежка медия;
Нова технология произвежда по няколко зъба на час под тепетата

Нова технология създава по 10 зъба на час в Пловдив

Във Факултета по дентална медицина в Медицински университет-Пловдив преподаватели, специализанти и студенти ще докосват бъдещето

Това ще се случи с помощта на новия немски „EOS M 100“  3D принтер.

„Този 3D принтер ще доведе до революция в ежедневната клинична дейност на изработките, които се използват при протезирани, в ортодонтията, в детската дентална медицина. Във всички специалности има възможност да се използва този 3D принтер, който е най-висок клас”, заяви заместник-ректорът по „Учебна дейност” проф. д-р Мария Куклева. 

Принципът на 3D принтирането е преобразуването на компютърни модели в реални обекти чрез послойно наслагване на материал. Протезните конструкции в денталната медицина по класическите технологии се изработват от восъчен прототип чрез използване на различни техники за леене, чрез шлайфане или рязане, при което се отнема от материала. В момента с навлизането на цифровите технологии, денталната стоматология претърпява радикална промяна.

„Новият 3D принтер създава цифров модел и послойно нанасяне на модел на всички протезни конструкции, които могат да бъдат изработени в устната кухина”

Съобщи деканът на Факултета по дентална медицина проф. д-р Георги Тодоров. 

Лазерен лъч с висока мощност стопява материала и чрез наслагване на слоеве от материала един върху друг се получава протезната конструкция. Директното метално лазерно синтероване е технология, базирана на лазерен източник, който синтезира прахообразни материали, използвайки 3D CAD модел.

„Бъдещите дентални медици в България трябва да бъдат на световно ниво. Нашият университет се старае това да се получи с въвеждането на високотехнологична апаратура в обучението на студентите и в научно-изследователската дейност на преподавателите”

Допълни проф. д-р Мария Куклева. 

Новият 3D принтер ще се използва за научна работа от преподаватели и специализанти за осъвременяване на преподаването и работата на студентските научни кръжоци.

тагове: 3d, принтер, машина, зъб, технология, техника