Топ новини:

Заради липсващо обществено обсъждане - „Гражданско жури“ мисли за площад „Централен“

07 Октомври 2013 коментара Теодор Караколев;
Заради липсващо обществено обсъждане - „Гражданско жури“ мисли за площад „Централен“

12 пловдивчани ще обсъдят бъдещето на площад „Централен“ на пилотното издание на „Гражданско жури“, организирано от Фондация „Бауерзакс“.

Проектът замества официалните обществени обсъждания, за които – ако общината изобщо ги проведе, не присъстват достатъчно количество хора и не се раждат съществени идеи. 12-те души ще бъдат избрани на случаен принцип след регистрация в сайта votx.org.

В началото на заседателния ден екип от експерти – икономисти, архитекти, урбанисти, инженери и други, ще направят презентации относно тяхното виждане за бъдещето на площада. След това „журито“ ще ги обсъди и може да излезе с едно или няколко идеи, които в последствие да бъдат представени в Общинския съвет.

По време на официалните обществени обсъждания често не се коментира зададената тема, хората коментират личните си болежки, а конкретни идеи почти никога не се раждат, смята един от организаторите Георги Стоев от „Индъстри Уоч“.

"Надяваме се, че властта ще се вслуша в съветите, които се появят по време на „Гражданското жури“, добави още той.

Организаторите увериха, че към момента имат добра комуникация с общината, която се надяват да продължи и вбъдеще.

„Моето желание е експертите, които ще споделят своите идеи, да бъдат по-млади хора, с нови идеи и необвързани с различни интереси“, смята Стоев.

„Гражданското жури“ ще се проведе в неделя, 13 октомври, в Икономическата библиотека на ул. „Капитан Райчо“. Всеки, който желае да е част от гражданското жури може да се регистрира на адрес http://votx.org/poll/ .

След „Площад Централен“ ще се проведе и „Гражданско жури“ на „Общински бюджет на Пловдив“ след около два месеца.

тагове: Гражданско жури, обществено обсъждане, Пловдив