Топ новини:

Браян Адамс изпълни със светлина Пловдив (СНИМКИ)

16 Ноември 2019 коментара Мартина Петрова;
Браян Адамс изпълни със светлина Пловдив (СНИМКИ)

Като част от турнето си “Shine a light” мелодичният канадец стигна и до България

Концертът, който се състоя на 14-ти ноември в сърцето на България, градът Европейска столица на културата за 2019 - Пловдив бе част от европейското турне на музиканта

През 2016 сцената на Арена Армеец се радваше на същото участие на канадската световна звезда

Близо 5 хиляди пловдивчани и гости на града от различни краища на страната имаха щастието да присъстват на един от най-запомнящите се концерти тази година под тепетата. Експлозия от светлина озари подиума на голямата сцена в "Колодрума" малко след 20:00 часа, на която един по един започнаха да се открояват образите на бандата, а кулминацията настъпи, когато самият Браян Адамс запя. 

Една след друга се заредиха песни, адаптирали се и станали любими на няколко поколения. Без значение дали си израснал с тази музика, или си я наследил от своите родители, тя е така магична, че те запалва и я чувстваш близка. Това пролича и във възрастовия диапазон на присъстващите. Но както знаем – музиката не познава граници и достига до всеки, а тази на Браян сплотява и прави хората щастливи. 

Стотици фенове танцуваха и пяха редом с изпълнителя. До такава степен, че той лично остана впечтлен от заряда и емоцията в залата и благодари на публиката. Не малко бяха и случаите, в които при някои от акустичните изпълнения звукът от тълпата заглушаваше певеца, които сам даваше поле за изява на всеки, който пееше от сърце. А за песните на Браян Адамс това е най-важно – първо да почувстваш мелодията. Имено тази емоционалност доведе до всевъзможни крайни емоции. Но когато слушаш “Heaven” няма как да не се разчувстваш, а на “The only thing that looks good on me is you” кой би могъл да стои мирно,  след като краката му парят за танци.

Вече споменахме някои от заглавията. В рамките на двучасовото шоу певецът мина плавно през всички точки на своето творчество. Имаше по песен за всеки. И казвайки „всеки“ далеч не преувеличаваме! Трима души от присъстващите бяха поименно поздравени от Браян с техните любими парчета. Не отричаме, че това  срещна леки трудности с произнасянето на българските имена, но любовта, с която канадецът пя, бързо ни върна към основната тема.

А говорейки за българското, то бе включено и в една от най-обичаните песни “Have you ever really loved a woman”, в която певецът изпя “have you ever really loved a BULGARIOAN woman“ /Някога обичал ли си българска жена?/.

Балканите също заеха много специфично място в да я наречем „играта“, която се заформи по предложение на Адамс с публиката. Всички бяха предизвикани да изтанцуват по нещо традиционно или просто каквото почувстват, а две камери следяха тези движения и най-пламенните от тях бяха излъчени на големите екрани. Толкова емоция на едно място! 

Емоция определено е нещо, което цялостно описва същността на Браян Адамс. От момента, в който той хване микрофона, до самата последна минута от представлението, той носи най-голямата усмивка, която някога сте виждали, пее, успоредно с това танцува, води разговори с феновете си, свири на китара, а в един момент прибави и хармоника в цялата тази картинка. За момент се замислихме за някаква родствена връзка с Наполеон!? Браян не е просто човек – той е пожар в най-хубавия смисъл на думата. Може би не случайно светлината играе такава роля в това турне, че даже името му е обвързано с нея. Всички любители, дошли от цялата страна, бяха озарени вътрешно и външно от това шоу.

Наричаме го неслучайно за пореден път „шоу“, защото това със сигурност не беше стандартен концерт. Не беше просто музика. Имаше танци, разговори, сближаване. Ефектите на сцената също допринесоха за това. Десетки лед лампи кръжаха над бандата, спускайки се плавно надолу и издигайки се към върха в такт с песните. Истинска технологична магия.

Огромният мултимедиен екран, който излъчваше ту публиката, ту сегменти от различни видеа, в един момент заигра в множество цветове, сякаш казваше на всички “shine a light”. Изпълнителят показа на присъстващите, че Пловдив не е просто поредната локация от турнето, а негово лично удоволствие – да пее на сцена в най-древния жив град в Европа.

 

Публиката чу едни от най-популярните песни като “When you`re gone”, “Everything I do, I do it for you”, “Please forgive me”. Установихме, че записите са хубави, да, но красотата на живото изпълнение не може да се сравни с никое CD. Много двойки танцуваха романтично под лиричните мелодии. А след като групата бе извикана на биз, концертът приключи със стотици включени светлинки от телефоните на публиката. Ще си кажете – хах, стандартно – но няма събитие, на което този „стандарт“ да пасва повече от вчерашното представление на Браян Адамс, което приключи с песента “All for love”.

Ако днес се разходите из пловдивските улици или седнете в някой бар, сигурни сме, че ще чуете по някой друг коментар за концерта или ще звучи вдъхновена от събитието песен. Защото светлината, за която пее Браян Адамс, не е просто метафорично избрана за надслов на турнето. 

Фотограф за mediacafe.bg - Десислава Цвяткова - Дичка

СНИМКИ от концерта на Браян Адамс през 2016-та година може да видите ТУК

тагове: пловдив, браян адамс, канада, концерт, музика, колодрума, рок, екстаз, култура, банда