Топ новини:

Фортисимо Фест в НОЩ-та - синтез на класическото с фолклорното (СНИМКИ)

17 Септември 2017 коментара Весела ГАНЕВА;
Фортисимо Фест в НОЩ-та - синтез на класическото с фолклорното (СНИМКИ)

Тази събота Фортисимо Фест „Музика под звездите“ гостуваше на пловдивска сцена в пълния си състав и блясък под диригентската палка на маестро Максим Ешкенази

Концертът бе част от втората вечер на тринадесетото издание на културния фестивал „НОЩ“ под тепетата

Ако попитаме някой човек от публиката, на какво събитие е бил, дали е слушал музикален разказ или пък фолклорен или симфоничен концерт, а може би спектакъл за близкото минало на българина, той трудно би отговорил, защото  всичко това  съществуваше и се преливаше хомогенно на сцената.

Маестро Ешкенази преведе публиката през прашните кътчета на историята на българската класическа музика, която като че ли във време на свръхинформация, остава пренебрегната. Той припомни за успехите на забележителния Панчо Владигеров в чужбина , както и че Петко Стайнов е композирал с помощта на брайловата азбука , тъй като е бил незрящ. Този урок по музикална култура , поднесен с фин хумор от маестрото, предизвика усмивки и интерес у присъстващите.

Впечатляващо беше акапелното изпълнение на момичетата от ансамбъл „Филип Кутев“, които изпяха „Хубава си моя горо“.  Мелодичните и нежни гласове бяха в  съзвучие с  изображенията на видео стената. На екрана се появяваха като сенки, черно-бели детски ликове. Те оживяваха на фона на българските красиви планини. Една лична и колективна мелодия представена в контекста на съвремие, в което децата на България, се опитват да дефинират за себе си понятието „родно“, пречупено през черно-бялата призма на чужди културни ценности и влияния.

НОЩ-та под звездите огласиха Невена Пейкова и Дони, които изпълниха филмова музика от златните години на българското кино. Сред емблематичните песни, които всеки може да затананика, бяха  тези от: “Козият рог“, „С деца на море“, „Вчера“ и други.

Публиката имаше възможността да усети емоцията на класическото, която се преплете със смисъла на всяка дума, което наподобяваше задъханото препускане между буквата и струната, между разказа и мелодията. Всеки един от присъстващите беше въвлечен в света на хармонията, която трептеше в съзвучие с чистота на фолклорното.

 

Софийската филхармония под диригентството на Максим Ешкенази преведе всеки един присъстващ през познатото, личното и съкровеното му като постепенно разкри пред него един  непознат магически Космос на надбългарското. Посланието на сцената под звездите разкри , че е възможно българският фолклор да се слее с класическия симфоничен звук и да се роди ембрионът на виртуозното звучене, задоволяващ всеки вкус, нация и раса.

Водещи на поредния концерт на Античния бяха Юлиян Вергов и Анна Пападопулу, които освен като такива се изявиха и като рецитатори на класически и модерни стихове. Те  започнаха от Пенчо Славейков и стигнаха до Мария Донева.

Събитието пък откри директорът на „Америка за България“ - Нанси Тилман, която обърна внимание на инициативата „Фортисимо в клас“, през която са преминала над 20 000 деца. Идеята на всеки Фортисимо Фест е да представи класическата музика по иновативен начин, сподели още тя пред предпълнения Античен театър.

Видео - архив: концерт 2015-та година, Пловдив

Още за музикалната приказка на Фортисимо през годините в Пловдив може да видите ТУК

СНИМКИ: Силвия Георгиева

тагове: фортисимо, ешкенази, класика, концерт, фолклор, нощ, пловдив, античен театър, култура, музика, цигулка