Топ новини:

Художници изрисуваха с графити цяло училище в Пловдив (СНИМКИ и ВИДЕО)

29 Септември 2014 коментара Младежка Медия;
Художници изрисуваха с графити цяло училище в Пловдив (СНИМКИ и ВИДЕО)

Ликът на д-р Петър Берон и Рибният му буквар, Айнщайн, Антоан дьо Сент-Екзюпери и Малкият Принц, Спящата красавица, различни приказни и анимационни герои и малка Библиотека - всичко това от днес ще краси ОУ "Петър Берон" в Пловдив.

Художествените произведения, които можете да видите от снимките се появиха на стените на училището след един от традиционните фестивали за улични графити (Street Art Fest 3) в града под тепетата този уикенд, организиран от Младежки глас - Пловдив.

Повече от 40 часа бяха нужни на близо 20 художника от няколко crew организации като Lov Crew, PyroTechniXcrew, Clearmind, Broke и CD, Estele и Me Click, 140 ideas, Noka, Drow и други. 

Най-голямата русунка е на плводивчаните от PyroTechniXcrew и Clearmind, която изобразява разлчини животни от джунглата. Те споделиха, пред камерата на mediacafe.bg, че градът започва да придобива все по-голяма популярност с многото улични фестивали и за вбъдеще ще става все по-цветен. 

Това, което впечатлява най-много е майсторството, с което е изографисан портретът на Петър Берон на фасадата на училището, заедно с части от неговия буквар. Реализацията е на момчетата от 140 идеи (София). 

Другата картина, която долавя погледите на минувачите още от улицата е известният момент от книгата "Малкият принц" на Екзюпери. Lov crew се постараха да изрисуват малкият мечтател от средата на века и да изпишат един от любимите им цитати под запаления фенер. Те също се включиха с кратък коментар и споделиха, че това е доста добър начин за привличане на вниманието на младите хора, както и да се позаинтересуват от самите книги. 

"Доста деца и техните родитекли, вече ни разпитваха за рисунките на Айнщайн и Малкият Принц. Жалко е, че не ги разпознават, но сме убедени, че по този начин ще дадем своя принос те да научат за тях", споделиха още художниците пред екипа на mediacafe.bg

В двора на училището е изписано името на града, а отсрещната стена е направена малка библиотека от едни от най-известните български романи и стихове. Вижте кратко видео от двудневния фестивал за графити в Пловдив:

СНИМКИ от изрисуването на СОУ "Цар Симеон Велики" можете да видите ТУК.

Още статии и събития за графити в България може да видите в сайта graffiti.bg

тагове: Пловдив, София, графити, фестивал, училище, България, книги, Петър Берон, култура, съвременно изкуство