Топ новини:

No escape from Balkan

30 Ноември 2019 коментара Паулина ГЕГОВА;
No escape from Balkan

Дори хора от Чили дойдоха за концерта на Dubioza

„Тази вечер не сме се събрали да мразим. Не ни пука кой от къде е, кой членува в ЕС, кой в какво вярва. Днес сме тук да се забавляваме. Сега да извикаме за всички пристигнали българи, сърби, македонци,босненци, чилийци. “.

Този призив е винаги ключов в концертите на Dubioza Kolektiv. Босненските момчета, които се превърнаха в истински приятели на българите, не веднъж са признавали, дори заявявали открито, че деленето между народите е глупост. Да, те се изправят против системата, против политиците, против полицията, но не и против хората. С доза насмешка и ирония музиката им оголва всички стандарти, с които сме свикнали на Балканите, но те са отворени не само за съседите си, а и за целия свят.

България, особено София, наистина се превърна във втори дом за бандата. Тя за пореден път ни посети, благодарение на бар „Строежа“ и организацията им, а Арена Армеец отново се напълни специално за нея и подгряващата група от Македония - Conquering Lion. Играта с публиката на музикантите е нещо като запазена марка и е впечатляваща с това, че ту я разсмива, ту я изправя една срещу друга, ту разпространява идеята за равенство и братски отношения.

Пиковият момент в това отношение е прословутото босненско „танго“, което снощи се превърна в българско. То включва три прости стъпки, които общо казано са клатене наляво и надясно. Какво му е специалното ще питате? Специалното е, че клатенето не е самоделно, а е общо. Всеки хваща през рамо съседите от двете си страни и го правят заедно, а накрая почват да скачат бясно, обхванати от енергията на музиката.

Като заговорихме за музика, бандата няма слабо парче. Смесицата между етно, реге, рок и фънк кара дори най-закостенялата кръв да закипи, а мозъкът да пусне импулси до крайниците да се движат. При концертите на Dubioza Kolektiv няма статичност, няма съзерцаване. Има само танци, препяване и малко пого.

В интерес на истината техните почитатели са едни от най-мирните и неагресивни. Няма да видите някой да се бута, да се заяжда, да избухне както при други определени случаи. Напротив, всички са усмихнати и щастливи, а в момент на щастие човек дори не си помисля да предизвика проблем. Интересно е, че въпреки смесицата от босненски и английски текстове, хората ги знаят, а самият Алмир Хасанбегович говори малко български, което още повече стопява бариерата. То бариера реално нямаше, защото освен българи от цялата страна, на концерта присъстваха и сърби, босненци, дори двама чилийци, към които групата отправи специален поздрав и им вдъхна кураж заради политическата ситуация, в която се намира Чили. 

Но от където и да идват и накъдето и да отиват, истината си остава една – No escape from Balkan….

Фотографии: Creative Visual Solutions

тагове: dubioza kolektiv, софия, българия, арена армее, строежа, концерт, музика, етно, чили