Топ новини:

Парк Лаута се превръща в историческо селище

07 Юни 2019 коментара Паулина ГЕГОВА;
Парк Лаута се превръща в историческо селище

Над 200 артисти и възстановчици ще вземат участие в първия по рода си фестивал „Пловдив – древен и вечен“

Задава се нов исторически фестивал в града на тепетата, носещ звучното име „Пловдив – древен и вечен“. Името не е избрано случайно! Организатори на фестивала са Сдружение с нестопанска цел „Заедно за личностно развитие“ - Пловдив, „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол” – Варна, Сдружение “Дукс Антика” - Свищов. Те напълно разбират потенциала на града ни. Разбират неговата многовековно наследство и факта, че той наистина е вечен. Ще пребъде след нас, затова и организират фестивала – за да възхвалят тази култура, преминала през толкова исторически епохи, колкото ни е трудно да изброим.

Фестивалът ще се проведе на 15-ти и 16-ти юни в пределите на парк Лаута и ще обхване годините от ранна и късна античност, тракийски бит, римско влияние, средновековие, хайдутство и други. Посетителите ще могат да се запознаят отблизо с изработката на оръжия, ще стрелят с лък, ще опитат традиционна средновековна кухня, типична за нашите земи в тези тъмни векове, ще могат да пояздят и коне, специално докарани от Мъглиж и София. Освен да ги яздят, гостите ще видят и акробатични упражнения и каскади върху им.

За храната ще се погрижи Петя Крушева, която се занимава с професионални възстановки от десетилетие. Тя ще представи и новата си книга, която събира част от рецептите, приготвяни тогава. Тя е част от основния екип, отговорен за „Пловдив – древен и вечен“ заедно с колегите си Красимир Джамбазов, Рангел Матански, Кремена Антонова, Жасмин Първанов и Димитър Спасов.

Един от интересните акценти ще е пазарът за роби, където всеки посетител може да избере дали да влезе в ролята на роб или в ролята на господар, който убива роби.

Над 200 участници ще създадат фестивала така, че да се превърне в традиционен за града ни. Той е най-големият организиран до сега в България и ще защити заявката, която даде. Освен исторически възстановки, ще има и културна част. За нея ще се погрижат талантите от спортен клуб „Ера“, които “ ще представят древен тракийски обичай. Музикалните деца, водени от световноизвестния педагог проф. Мичо Димитров, ще впечатлят с изпълненията си, спечелили сърцата на музикални специалисти по целия свят, а учениците от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив ще изградят арт инсталация. Окситанска, ренесансова, гайдарска и българска народна музика ще допълнят усещането за уникалност на фестивала.

За театралната част ще се погрижат пловдивските актьори Джована Галиарди, Веселина Костадинова, Паулина Гегова и Йордан Стоянов – и четиримата възпитаници на ПУ „Паисий Хилендарски“, специалност Актьорство за драматичен театър, които ще изпълнят съкратена версия на древногръцката комедия „Жените в народното събрание“ на Афистофан, а основният декор е инсталацията, сътворена от учениците от "Сценични кадри".

„Избрахме да залегнем на драматургия от антична Елада, защото в България театърът възниква твърде късно, чак през 1856 година. Аристофан е бащата на комедията, а „Жените в народното събрание“ е образец за политическа сатира. Точно това се опитахме да вложим в нашия вариант – да покажем как една добра политическа идея може да се опорочи, когато се изпълнява от неправилните хора.“ , споделя актрисата Джована Галиарди.

Още много изненади очакват посетителите на „Пловдив – древен и вечен“, а ето и подробната програма по дни и часове:

ПРОГРАМА

15 юни 2019 г. – събота

10.30 – 11.00 ч. Официално откриване - поздрав от ГНТ „Китка“-гр. Раковски, Танцова школа "Тодорови"-с. Белозем и Академичен камерен хор "Гаудеамус" при АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев"

11.00 – 11.10 ч. Представяне на арт инсталация, изработена от учениците от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства-гр. Пловдив

11.10 – 11.30 ч. Конни демонстрации и стрелба с лък от кон

11.30 – 12.00 ч. Епохата на античността - траки и римляни, представяне и строй на армиите. Тракийски ритуал за плодородие

12.00 – 12.30 ч. Късната античност – готите по нашите земи

12.30 – 13.00 ч. Представяне на ранното средновековие, облекла и въоръжение, воински умения и строй на армиите

13.00 – 13.30 ч. Късното средновековие – облекло, въоръжение и снаряжение

13.30 – 14.00 ч. Представяне на средновековната кухня и медицина

14.00 – 14.30 ч. Демонстрация на средновековни бойни  практики от земя и от кон – стрелба с лък и бойни умeния със сабя, бич и копие

14.30-15.00 ч. Представяне на българското възраждане, хайдутството и освободителното движение

15.00 – 16.00 ч. Средновековна школа за млади войни – обучение на младежи и деца в стрелба с лък, боравене с копие, щит и сабя

16.00 – 16.30 ч. Антични и средновековни игри и забавления за малки и големи. Античен пазар за роби

16.30 – 17.00 ч. Рецитал на антична, средновековна и съвременна поезия

17.00 – 17.30 ч. Представяне на бойни практики на армиите през различните епохи

17.30 – 17.40 ч. Теглене на томбола

17.40 - 18.00 ч. Представяне на античен театър - "Жените в Народното събрание" от Аристофан

18.00 - 18.20 ч. Изпълнение на гайдарски състав „Войводите“ с р-л Атанас Младенов

18.20 - 18.40 ч. Изпълнение на деца лауреати под ръководството на проф. Мичо Димитров

18.40 - 18.50 ч. Изпълнение на ренесансова музика

18.40 - 18.50 ч. Изпълнение на окситанска музика на автентичен инструмент от френски артист

19.00 – 20.00 ч. Музикално изпълнение на група “Freija”

16 юни 2019 г. – неделя

От 10.00 ч. Музей на открито, жива история, разглеждане на средновековните лагери, занаятчийски работилници и щандове

11.00 – 12.00 ч. Представяне  на армиите през различните епохи, бойни практики

12.00 – 13.00 ч. Облекла, въоръжение и снаряжение през различните епохи

13.00 – 14.00 ч. Средновековна школа за млади войни – обучение на младежи и деца в стрелба с лък, копие, щит и сабя; Антични и средновековни игри и забавления за малки и големи

14.00 ч. Закриване на фестивала

Събитието се реализира с подкрепата на Община Пловдив, Район Тракия - Община Пловдив, „КЦМ 2000” АД, Туроператорска фирма „Антонов”, „Стефанов Мотърс” ООД, Гергана Бенчева – психотерапевт, „Юрий Гагарин“ АД, СНЦ „Ротари клуб Пловдив Интернешанъл”, Командерия „Улпия“ - Пловдив, Национално Сдружение „Младежки Глас”, ОИ „Старинен Пловдив”, „Флор Декор Билдинг” ЕООД, „Грипс - ПВЦ” ООД, Аптеки „Премиум”, „Гранд Агро” ООД, Спортен клуб „ЕРА“, „22 карата”, Винзавод „Асеновград”, „Брадърс Секюрити” ЕООД, Предела, Серино, Атахар и др.

Медийни партньори на събитието са MediaCafe, Traffic News, Plovdiv Time и други.

тагове: пловдив древен и вечен, аристофан, възстановка, фестивал, парк лаута, жените в народното събрание, спортен клуб ера, рангел мата