Топ новини:

Цирк Tvaers дава шанс на младежи в тежко социално положение

07 Юни 2019 коментара Паулина ГЕГОВА;
Цирк Tvaers дава шанс на младежи в тежко социално положение

Директорите на трупата подкрепят идеята и в България да се създаде социален цирк

Цирк Tvaers е датски социален цирк, който дава шанс на младежи за развитие, извън пределите на гетата и бедността. От основаването му през 1986 година, до днес трупата продължава да приютява деца от десетгодишна възраст нагоре и да ги обучава в занаята на цирковото изкуство. Тази практика е добре позната на Стария континент като програма за интеграция, образование и вариант за алтернативна реализация. През тази седмица трупата бе гост на Пловдив, като част от формата Пловдив Каравана. Тя се разположи на кампуса на Гребната база, а преди ден представи и своя спектакъл, в който успяхме нагледно да видим какво точно се случва с младите момчета, които са открили в трупата второ семейство и едно по-добро бъдеще.

Час преди представлението разговаряхме с двамата директори – Сорен Стокмар и Кристина Вегнер, които ни разказаха повече за целта на цирка.

- Цирк Tvaers е основан през 1986 година. С каква идея и концепция е бил започнат и как се развива през годините?

Сорен Стокмар: Основателят на цирка – Йоп Пулман е пристигнал в Дания от Холандия, заради жена, и е започнал да работи в младежки дом. По това време в Холандия е имало много циркови клубове, затова е решил да направи нещо подобно и при нас, в Орхус. Започнал е в клубно мазе, но дейността бързо е придобила популярност. В продължение на десет години той и децата, които обучавал, играели на сцената на клуба. След това дошло време за промяна и го затворили, но той още искал да учи деца и успял да запази цирка. През 1996-та Общината го финансирала, за да отвори нов цирков клуб за деца. 

Кристина Вегнер: За жалост, той почина преди 10 години, но практикуваше цирк поне две десетилетия. В този период социалният цирк в Европа започна да се развива на много нива. Превърна се в истинско движение. Професионалистите започнаха да го използват като инструмент за развитието на децата, особено за такива със социални проблеми – от бедни семейства, живеещи в гетата, бежанци. Чрез цирковата система, много от тях получават възможността да придобият различни умения. Сега виждаме резултата от дългогодишната работа и борба с предразсъдъците. В Дания вече може да изкараш висше образование за цирков педагог.

- Както казахме, обучавате деца със социални затруднения. Лесно ли се поддават на трудността и колорита на цирковото изкуство?

Сорен Стокмар: На първо място ги интегрираме в останалата част от обществото. Истината е, че те сами ни търсят, сами идват при нас. Ние ги учим как да се държат добре, да изградят артистични умения. Точно затова и Общината ни подкрепя. Защото вижда, че така децата излизат от гетото и получават шанс за по-добър живот. Също така, обикаляме из цялата държава, което им позволява да се сприятеляват с разнообразни хора.

Кристина Вегнер: За нас тези деца не са проблемни, както си мислят повечето хора. Те са просто деца, но живеят в лош квартал или са бедни, или идват от военна зона. Родителите им нямат възможност да ги запишат на балет или на спорт. Затова при нас всеки е добре дошъл. Тези деца са много добри в цирковото изкуство. Може в училище да са тихи и кротки, да не са най-прилежните ученици, но да се окажат много добри артисти. Циркът съчетава в себе си много дисциплини. Някои се влюбват в жонглирането, други в акробатиката, трети в клоунадата. Има място за всеки. Може да си висок, нисък, слаб, едър, няма значение. Ние не сме конкурентно място. Да, състезаваме се един с друг, но по весел и приятелски начин.

- На какви други ценности се стремите да ги научите, освен на артистичност?

Сорен Стокмар: Искаме да ги научим да се уважават взаимно. Да уважават различните култури и произход на хората. Да си вярват, да са честни един с друг. По този начин се превръщаме не просто в трупа, а в семейство, независимо от къде сме дошли.

Кристина Вегнер: Малките, които не са имали лесен живот, които не са имали родители, тук си изграждат образци на поведение. Опитват се да догонят по-големите и опитните, възхищават им се и се вдъхновяват от тях. Това ги амбицира да работят упорито и да се усъвършенстват.

- Кои държави сте посещавали? Как ви приемат различните култури?

Кристина Вегнер: Със Сорен работим в цирка от четири години. Традицията преди това е била всяко лято да се ходи на голямо триседмично турне в чужбина. Откакто ние сме тук, сме посещавали Палестина, защото много от децата ни са с палестински корени. Работим и с Кения, но още не сме стигали до там. Били сме в Германия, Холандия, следващия месец заминаваме за Белгия. Идвали сме в България и миналата година, това е второто ни посещение. Като цяло, в Европа ни приемат много добре, защото европейският цирк е подобен във всяка държава. На големите фестивали обменяме опит, запознаваме се с много нови хора и се разбираме без проблем, независимо дали знаем езика или не. Голяма част от нашата работа е интеграционна, защото датският народ е сравнително расистки и се опитваме да му покажем, че не сме престъпници.

- Какво означава за социалния ви цирк да посети Пловдив в годината, в която е Европейска столица на културата?

Кристина Вегнер: Много ни е приятно, защото градът, от който идваме беше Европейска столица на културата през 2017-та и ни беше интересно да видим как го правите тук. За жалост, не успяхме да прекараме много време в Пловдив. Тук сме едва за два дена и не можахме да го разгледаме обстойно. Посетихме „Столипиново“ и видяхме, че хората там нямат нищо. Толкова са бедни, но е хубаво, че се опитвате да приобщите културата и към тях.

- За българския проект си партнирате с Фондация "Мини Арт" от София. Какъв бихте искали да е приносът Ви към нашата култура?

Кристина Вегнер: Искаме да оставим посланието за единство, защото от това, което видяхме, мислим, че България също е доста расистка държава. На хуманитарно ниво, има много върху какво да се работи. Като народ се изправяте срещу много предизвикателства и бихме искали да подкрепим идеята за изграждане на социален цирк и тук, защото от многогодишния ни опит знаем, че ползите за обществото са големи.

Сорен Стокмар: В София с Mini Art Fest работехме с двайсет деца с увреждания и те постигнаха значими резултати. Ако успеете да поемете дори една стъпка в тази посока, ще е прекрасно.

тагове: пловдив каравана, пловдив, международна асоциация за пътуващи театри, цирк, театър,музика, столипиново, тракия, гребна база, изк