Топ новини:

За пръв път от години! Българска опера на сцената на Античния!

06 Август 2018 коментара Младежка медия;
За пръв път от години! Българска опера на сцената на Античния!

“Луд гидия” от Парашкев Хаджиев по мотиви от поемата на Пенчо Славейков със специалното участие на Фолклорен танцов театър “Найден Киров” идват в пловдив на 24 септември!

История за еничари, разделени братя, за любов и чорбаджии, жътвари, косачи, овчари ще ни пренесат назад във времето в един свят, емоционален и близък на всички родолюбиви българи.

Българска опера в Пловдив не е поставяна и играна от много години и затова е истински празник, че тази „реабилитация“ на българско оперно произведение в града под тепетата ще се реализира точно на древната сцена на Античния театър. Пловдивчани и гостите на града ще преживеят невероятно зрелищния оперен спектакъл „Луд гидия“ от Парашкев Хаджиев на 24 септември от 21 часа.

Премиерата на заглавието се състоя в Русе на 9 февруари тази година при препълнена зала, огромен успех и бурни овации. Творческият състав, изградил невероятния спектакъл е респектиращ. Имената на режисьора, сценографа, костюмографа и хореографа са добре познати и любими за меломаните, изкушени от оперното изкуство. Специално участие в спектакъла има Фолклорен танцов театър „Найден Киров“, който допринася за пищността на случващото се на сцената и цялостното удоволствие от продукцията, създадена от режисьора проф. Павел Герджиков, сценографа Иван Токаджиев, художникът на костюмите Цветанка Петкова – Стойнова. Незабравима е хореографията на Анна Пампулова в танца на Кадията.

"Луд гидия" е опера в три действия от Парашкев Хаджиев, либрето Иван Генов, по мотиви от поемата на Пенчо Славейков "Луд гидия".

Диригент - Димитър Косев
Режисьор – проф. Павел Герджиков
Художник декори - Иван Токаджиев
Художник костюми – Цветанка Стойнова
Хореография солисти и хор – Анна Пампулова
Хореограф ФТТ „Найден Киров“ – Богдан Донев
Хормайстор – Александър Тинков
Диригент на хора – Пламен Георгиев
Концертмайстор - Мария Павлова
Солисти, хор и оркестър на Държавна опера – Русе

Представлението на „Луд гидия” е посветено на 100 години от рождението на либретиста Иван Генов, който подтиква Парашкев Хаджиев да напише музика по сюжета на стихотворението на големият български класик Пенчо Славейков. Това се случва в първото комунистическо десетилетие, когато Пенчо Славейков е обявен за буржоазен поет и върху името му тегне мълчание.

Колоритът на най-българското време е пресъздаден от майстора на сценографията Иван Токаджиев. Пъстрите костюми на Цветанка Стойнова и мултимедията създават впечатление за българска черга – златно жълто, червено, синьо и зелено. Цветовете и красивата музика на Парашкев Хаджиев.

В спектакъла участва и съставът на емблематичния за град Русе фолклорен танцов ансамбъл "Найден Киров", създаден през 1960 г. от бележития български хореограф Иван Донев.

Билетите са вече в продажба в Туристическия информационен център на пл. Римски стадион, в системата на Ивентим и във всички партньорски каси. Цените на билетите са от 10 до 30 лв.

тагове: опера, луд, гидия, античен, театър, пенчо, славейков, парашкев, хаджиев