Топ новини:

Зорница, въздух, автентичност и приятели

27 Януари 2015 коментара Славена Шекерлетова;
Зорница, въздух, автентичност и приятели

Село Зорница е трудно описуема емоция. Но пък лесно достъпна. Само на 5 километра преди Чепеларе. По тесен път, който отвежда високо, високо, в едно от най-вълшебните места в Родопите.

В селото все още живеят родопчани, които поддържат духа му буден и ...  родопски. Преди доста години мястото откриват Сърница и Васил Василеви, които вече живеят в Зорница през зимата. Грижат се с удоволствие за двестагодишна каменна къща и канят своите приятели там. А те никак не са малко, и не само от България. „Духовната красота на природата е нещо, което винаги те радва” , казва Васил.

За да се наслаждават още по-наситено на мястото от няколко години семейството организира кулинарен конкурс, в който участват местните хора с традиционни ястия, включават се и нови приятели на Зорница. А такива винаги има.

Последното кулинарно надпреварване се състоя съвсем скоро - на 14 януари или Васильовден по стар стил. То събра хора и от селото, и от Чепеларе. В механата на Василеви се говореше на руски,  на френски, на родопски.

Турнирът се нарича "Гурме Зорница оупън" и се провежда в две категории: напитки - алкохолни и безалкохолни, домашно производство и ястия - от салати до десерти. Може да се участва индивидуално и отборно. След дегустация всеки участник гласува по десетобална система за напитките и ястията, представени от неговите конкуренти.. Миналата година първо място раздилиха тикълникът на зорнишката баба Карамфила и тортата от моркови на холандеца Артур.

Тази година имаше 4 отбора. Единият беше този на домакините, които се представиха с Божоле де ла шале и бяло вино с грозде от Синеморец. Вторият отбор бе „Дружба Европа-Русия”, в който участваха руснаци, избрали да живеят в Чепеларе и те разбира се, влюбени в Зорница. В този отбор участва и г-жа Неда Делплас, живяла и работила дълго време във Франция, и омъжена за французин. Те се представиха изкусително с боровинкова торта, пай с пиле и манатарки, средиземноморска салата и солен кекс. „Рибарски резил” бе следващият отбор, който ...ммм.. остави на масата агнешко по белгийски, солена торта, крилца в соев сос, ябълков сладкиш и хулигански десерт. Отборът на Джованката спечели всички, включитлено и конкурса с три вида пушени месни мезета. В категория Напитки победи вино "Розе де ла шале ново" от вила Зорница.

Така е в село Зорница. Не можеш да си търгнеш ни гладен, ни жаден. И на гледки и на всичко останало. Автентичното родопско село намира само приятели, а взаимното усещане е незаменимо.

тагове: зорница, кухня, родопите, кулинарно състезание, храна, планина, природа