Топ новини:

80 мъже се хвърлиха за кръста в ледената Марица (СНИМКИ)

06 Януари 2017 коментара Мирослав Чобанов;
80 мъже се хвърлиха за кръста в ледената Марица (СНИМКИ)

51-годишният Стефан Митков от Пловдив извади кръста от ледените води на Марица на днешния Йордановден. Това е 5-тото „хвърляне“ за кръста на Митков, а освен него още  около 80 смелчаги се бориха във водите на реката.

Кръста бе хвърлен от пловдивския митрополит Николай, а на брега се бяха събрали стотици пловдивчани, за да аплодират осмелилите се. Всички участвали в ритуала на Богоявление получиха благословията на дядо Николай.

Йордановден е третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение". От тук идва и названието на празника – Богоявление.

Празникът Богоявление се нарича още Просвещение, защото йорданското събитие просвещава като показва Бога, изявен в непостижимата тайна на неразделна Троица. Всеки чрез светото кръщение бива осиновен от Отеца на светлината чрез заслугата на Сина и чрез силата на Светия Дух. За честването на този празник съществуват свидетелства още през II век, но до IV век той се съединявал с Рождество Христово.

Денят е известен още като Водици и Водокръщи. За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична църковна служба свещеникът хвърля светия кръст във водата.

Млади мъже се хвърлят в реката и изваждат кръста от водата. Вярва се, че който го хване ще бъде честит и здрав през цялата година. В някои райони на страната и болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът, за да оздравеят. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година.

На 6 януари се освещават военните части и бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 до 1946 г. На 6 януари 1993 г. със заповед на министъра на отбраната се възобновява българската традиция на Богоявление да се освещават бойните знамена на Българската армия.

Снимки: Мирослав Чобанов

тагове: йордановден, кръст, пловдив, марица, река