Топ новини:

Бира срещу събрана торба с отпадъци по време на Капана Фест

14 Август 2020 коментара Mediacafe.bg;
Бира срещу събрана торба с отпадъци по време на Капана Фест

Организаторите на Капана Фест и Сдружение „BG Бъди активен“ ще си партнират по време на едно от най-големите събития в града. Партньорството е част от дългосрочната програма _Място България, която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола. 

За намаляване на отпадъците, активистите от _Място Пловдив, инициатива на сдружение БГ Бъди активен, ще съдействат с разполагане на контейнери за разделно събиране и специален инфо пункт в Капана, на който доброволци ще помагат на гостите да изхвърлят разделно пластмасовите, стъклените и хартиените опаковки и ще разясняват на посетителите на Капана Фест как да намалят и оползотворяват ежедневните си отпадъци. Ще бъдат подготвени и указания към инициаторите на прояви как да осигурят ресурси и организация за намаляване на замърсяването. 

“Миналата година поставихме началото на събития #БезОтпадъци и подкрепихме 32ма организатори на събития. Радваме се, че и през тази година продължаваме да работим заедно с много от тях. Това показва не само устойчивост, но и промяна в нагласите на хората. Продължаваме да насърчаваме хората да погледнат от друг ъгъл и да видят, че могат да допринесат сами за това да живеят в един по-чист и по-приятен град,”, сподели Гергана Ангелова от БГ Бъди активен.

По време на фестивала в квартала ще бъдат поставени информационни пирамиди #безотпадъци, които дават информация на клиентите с цел пореизползване и популяризирането на плюсовете от разделното събиране сред разнородните посетители на събитието.

А всеки посетител, който събере разделно 1 чувалче опаковки (стъкло, пластмаса, метал) и го предаде на инфопункта ще получи талон за безплатно питие от Биротерапия. Отговорните посетители на събитието, които не оставят отпадъци след себе си и ги изхвърлят на правилното място също ще получат насърчителен стикер и възможност да участват в томбола и да спечелят голямата награда- гмуркане в Черно море с професионален инструктор във Варна, партньор в инициативата _Място България. След края на фестивала събраното количесто опаковки ще бъде извозено за оползотворяване.

“Искаме да ангажираме посетителите на Капан Фест да се замислят какво оставят след себе си - като това включва не само замърсяване с боклуци като фасове и хартийки. Хората вече си дават сметка, че разделното събиране и изхвърляне на рециклируеми опаковки оптимизират пространството и не е стъпка, която изисква много. Стараем се да покажем, че забавлението не означава задължително замърсяване. Забавлението може да бъде и чисто. Защото и утре е ден. И утре пак ще сме в Капана и искаме да ни е приятно”, смята Никола Сивков, организатор на фестивала

Организаторите приканват посетителите на фестивала да се присъединят към инициативата и да съберат и изхвърлят разделно отпадъците си по време на събитието в пункта на _Място Пловдив, за да запазим заедно улиците на Капана чисти.

Още идеи как да живеем в по-чиста среда може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

тагове: БГ бъди активен, без отпадъци, инициативи, Място България