Топ новини:

„Дни на музиката в Балабановата къща“ с микс от класически, джаз и народни ритми

25 Септември 2013 коментара Теодор Караколев;
„Дни на музиката в Балабановата къща“ с микс от класически, джаз и народни ритми

Фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ става все по-богат с всяко следващо издание. Есенната версия на форума разнообразява програмата си от класическа музика с джаз, танци, театрален спектакъл и народни ритми. Събитията започват в четвъртък вечер с концерт в Концертна зала и ще продължат до края на октомври.

За откриващия музикален спектакъл на 26 септември на една сцена се събират две големи фигури, които ще свирят с една от най-добрите филхармонии – пловдивският оркестър към Държавната опера. Диригент е маестро Георги Димитров, а от престижен фестивал за камерна музика в Йерусалим, в Пловдив пристига пианистката Пламена Мангова. Тя ще изпълни 9-ият концерт за пиано и оркестър от Моцарт. Преди нея в програмата на филхармонията са включени Увертюрата от „Дон Жуан“ и 8-ата симфония на Бетховен.

Изключително атрактивна част от програмата е и концертът на Иво Папазов – Ибряма. Той бе предвиден за камерната сцена в Етнографския музей, но поради огромен интерес от публиката за билети, кларинетистът ще свири на Античния театър. Концертът е на 28 септември от 18:30 часа.

Любопитно е и театрално-музикалната колаборация между преводача на Шекспир проф. Александър Шурбанов, актьора, изиграл Хамлет в постановката на Явор Гърдев – Леонид Йовчев и Камерния ансамбъл „Микстет“. Те се срещат на 29 септември от 11:30 в Балабановата къща.

Останалите интересни събития са предвидени за месец октомври, когато ще гостуват солисти от Виенската филхармония, джаз-маестрото Антони Дончев и виртуозният цигулар Мичо Димитров.

тагове: музика, джаз, класическа музика, Ибряма, опера