Топ новини:

Германия празнува своето единство

03 Октомври 2013 коментара Теодор Караколев;
Германия празнува своето единство

Цяла Европа следи изборите в Германия. Цяла Европа се интересуваше от това дали Ангела Меркел ще продължи да управлява Германия или ще отстъпи поста си на опозицията си. Защото цялата клатеща се от кризи Европа в момента се държи за Германия.

Преди 23 години и 1 ден обаче Германия е разделена на две и половина части и все още се възстановява от разрушителните последици на Втората световна и вече стоплящата се Студена война.

На 3 октомври 1990-а ФРГ, ГДР и разделеният Берлин окончателно и формално стават една държава. Държавата, която в момента държи Европа на крака.

Всеки знае историята на Германия преди, по време и след края на Втората световна война. Всъщност Сталин и Съветския съюз вероятно проклинат немците и Хитлер от Ада, тъй като крадат светлината от прожекторите на 20-и век. Колкото и огромно влияние да има СССР, желязната завеса и комунизмът върху световната история, Германия и фактът, че провокират Втората световна война сякаш са главните герои и събитие на 20-и век. И, от една по-извратена историческа гледна точка, може би правят добро на света – точно крадейки тази светлина от прожекторите над Сталин. Втора световна война(която в общи линии е била неизбежна), провокирана от Германия, вероятно е много по-добра от Втора световна война, провокирана от СССР.

След войната Германия е тотално срината. В модерния свят, в който сега живеем може би е трудно да осъзнаем какво означава това – свикнали сме да си плюем на настоящето, на живота, политиците и обществото, с изводи, че от България по-лошо нема, но рядко оценяваме какво е да имаш покрив, електричество и хляб в магазина. Е, това е била Германия след войната – ако търсите поводи за оптимизъм в бъдещето, замислете се над това. Всъщност, подобно е било и положението в Япония.

След войната разделената Германия започва бавно да се изгражда от нулата – едната част по капиталистическия път, друга по малко по-лека форма на съветски социализъм, а Берлин живее в някаква извратена антиутопия. Тази история приключва на 9 ноември 1989-а, когато Източен Берлин отваря изходните си пунктове и всеки може да напусне в Западна Германия. Г-н Горбачов събаря стената.

Интересно обаче защо не този е денят, в който Германия празнува своето единство. Причината е съвпадение с доста популярната Кристална нощ. Една нощ през 1938-а година, когато в хитлериска Германия и Австрия се унищожават хиляди магазини и апартаменти на евреи. Датата е 9 ноември и завинаги остава като черна дата в паметта на немците, дълбоко комплексирани от антисемитските прояви на предците си.

Въпреки емоционалното отваряне на граници и атрактивните видеокадри на хора, които събарят Стената, чисто юридически на 9 ноември 1989-а година не се променя нищо между двете държави. Процесът отнема почти година и чак на 3 октомври 1990-а година Източна, Западна Германия и разделен Берлин напълно официално, деюре, стават едно цяло. 

Друг интересен детайл от празника е, че официалното му празнуване е в различен град всяка година - символизирайки единството на страната. Тази година честта се пада на Щутгарт.

Всъщност не само на 9 ноември има съвпадение на дати. На 3 октомври 1942-а година за пръв път в историята предмет, построен от човешка ръка, достига космоса. Иронията е, че става въпрос за едно изобретение, което почти не печели войната за Хитлер – ракетите Фау-2, с които се обстрелва Лондон. Ако трябва да сме честни пред историята, Фау-2 е изключително научно постижение, без което нито съветският Гагарин, нито американският Армстронг, нито онзи симпатичен канадец с клипчетата в Ютуб щяха да съществуват.

Е, без значение от своите пристрастия, днес всеки може да отбележи някаква годишнина – от обединението на Германия, или от изстрелването на Фау-2.

По случай празника(Деня на германското единство, де) временно управляващият посолството на Федерална република Германия, съветник I.класа г-н Райнгард Крап и почетният консул на Федерална република Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова организират прием в ресторант-галерия Филипополис тази вечер.

И понеже не може да променим историята, а изглежда, че е трудно да се научим да не повтаряме старите си грешки, най-доброто, което можем да направим с нея, е да се обърнем към нея с чувство за хумор. И да уважаваме изкуството. Затова ви поздравяваме с музикално изпълнение на немеца Рихард Вагнер, под диригентството на Херберт фон Караян:

тагове: Германия, празник, единство