Топ новини:

"IMP" V - Посланието все още има значение

02 Август 2020 коментара Mediacafe.bg;

“Intelligent Music Project V - Life Motion”  е труден за разшифроване с едно изречение албум, защото е комплексен на много нива. Тук класическият мелодичен и хард рок звук среща многобройни идеи и послания от 21 век, а техническото изпълнение е само във възходяща посока.

От началото до края прави впечатление колко професионално е изпълнен, записан и обработен е целият материал. Резултатът от това е, че “Life Motion” върви изключително плътно и стегнато, без никакви забележими пропуски или нещо излишно.

Албумът е пети по ред от поредицата Intelligent Music Project, която е създадена, за да се популяризира българската музика в световен мащаб и в този смисъл, зад “Life Motion” стои проект с визия. Това означава, че всеки следващ материал трябва да еволюира и да покрива все по-високи стандарти и този албум сякаш наистина е събрал най-доброто, извлечено от алхимията на предишните четири. “Life Motion” притежава разнообразие от теми във всичките 12 песни, но още по-впечатляващото е, че в тях няма пълнеж - всяка една песен е различна идея, майсторски превърната в реалност. 

В известен смисъл “Life Motion” представлява търсене на една могъща магия, която всъщност се крие във всеки един от нас. Музиката в албума е музиката на търсещия човек, който си задава въпроси и който се усъвършенства, докато търси отговорите, за да става все по-добра версия на себе си. 

 

“Life Motion” е толкова концептуален, че трябва да се разглежда като едно истински хомогенно произведение. Въпреки това, някои от песните в него искрят малко по-силно. „The Final Act“ носи изтънчена музикална стихия, а бушуващите емоции в нея придават на песента заплашително очарование. „Every Time“ е храна за душата, а вдъхновеното ѝ изпълнение без проблеми можеше да включи парчето в концертния сет лист на всяка известна стадионна рок група от близкото минало. „The Things In Your Mind“ е песен, наситена с трагическа тържественост, която отвежда на едно проникновено пътуване във всеки един от нас. „We Keep On Running“ е един от най-добрите рок образци в албума, парче, което настъпва решително с характерната за рока прямота. „We Keep On Running“ е нещо, което човек би искал да чуе, когато шофира по магистралата, истинска класика по рождение.

Музиката в поредицата Intelligent Music Project по принцип отдава почит на традициите в рока и някак логично фронтмен за първия албум бе Джон Лоутън от Uriah Heep. От тогава развитието на проекта неизменно е свързано с колаборацията и постепенното приобщаване на легенди от жанра. В “Life Motion”  това са  имена като Рони Ромеро от Rainbow и Саймън Филипс (барабанист на Toto между 1992-2014 г.). Филипс дори е сред продуцентите на  “Life Motion” , но  изглежда, сякаш не само той е добавил щипка от своята магия. 

Движещата сила зад целия проект, д-р Милен Врабевски, е продуцент на “Life Motion”  и изглежда е свършил сериозна работа по албума, както и в подбора на участници в проекта. От българска страна музикантите Стоян Янкулов-Стунджи и Боби Косатката, Лина Никол, Ивайло Звездомиров, Иво Стефанов, Самуел Евтимов и Славин Славчев допринасят за тежестта на този международен проект и това е наистина страхотна новина. 

Любопитен факт е, че сред вдъхновенията за “Life Motion” са посочени рок банди, като Kansas и Deep Purple, но също така композитори, като Бах и Бетовен. Тази комбинация на пръв поглед звучи грешна, но при правилно съчетаване на елементите магията се получава, както се е случило в “Life Motion”. 

Първичната жизненост на рока влиза в съюз с една пълнота и мелодичност, вдъхновени от класическата музика, и това прави албума да звучи толкова богат, че всяко негово повторно слушане разкрива нови и нови нюанси. Какво по-добро от това?

тагове: пловдив, концерт, Античен театър, рок, intelligent music, сцена