Топ новини:

Koлектив Кино Космос оттегли доверието си от Пловдив 2019 и Общината

11 Август 2017 коментара Младежка медия;
Koлектив Кино Космос оттегли доверието си от Пловдив 2019 и Общината

Колектив Кино Космос не подкрепя Фондация Пловдив 2019, но ще осъществи проекта си Културен Космос

Архитектите и младежите от Кино Космос разпространиха тази сутрин писмо, с което оттеглят довериетето си с Общинската структура на Фондация "Пловдив 2019" и няма да си партньорат по никакъв начин. През месец март тази година експертите настояха да вземат участие в процесите на конструктивно обследване, проектиране и ремонт на сградата като гарант пред обществото, но отново бяха оставени настрана. Очакваната реакция идва само няколко седмици след като и Управителния съвет се разпадна, а от него напуснаха фигури като Мариана Чолакова, Милена Чакандракова, Пенка Калинкова и Любозар Фратев. 

Екипът от експерти в Колектив Кино Космос – архитекти, инженери, културни мениджъри и артисти - от 4 години ексклузивно се занимава със съхранението и развитието на сградата на киното и се е доказал като независим защитник пред обществото за неговото запазване и обживяване.  

Прочетете цялото становище на Колектива, което бе изпратено лично на пощата на кмета на Пловдив Иван Тотев и на Фондацията "Пловдив 2019":

Колектив Кино Космос отказва да участва в огромната материална и морална кражба, наречена Пловдив- Европейска столица на културата 2019. Архитектите, инженерите и културните мениджъри, които представляват колетива оттеглиха доверието си и всичките си проекти от Община Пловдив и Общинска фондация "Пловдив 2019". Те изпратиха писмо до различни институции и медии.

Избирането през 2014г. на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019г. беше повод за гордост и вяра в постигането на качествен културен продукт. Към днешна дата 2017г. – три празни години по-късно, осъществяването на успешна кампания в нейния пълен капацитет, с политическа независимост и гражданско участие, е невъзможна.

Колектив Кино Космос се разграничава своевременно от подобно безотговорно поведение, оттегля доверието си и всички свои проекти от Община Пловдив и от Общинска фондация „Пловдив 2019” и преустановява всякакви работни отношения с тях. Колектив Кино Космос е обединение на професионалисти (архитекти, културни мениджъри, инженери, кино режисьори, дизайнери, фотографи, актьори), отдали безвъзмездно 5 години (2012- 2017г.) от житейския си път на каузата да съхранят кино „Космос” като общественодостъпно културно пространство.

През 2014г. Колектива успешно представи гражданската инициатива за спасяването на кино “Космос” пред журиращата комисия за Европейска столица на културата и с проекта си беше залог за успешно сътрудничество между граждани и община. В името на идеалите: творческа независимост, естетика, качествен културен продукт и демократичност, проведохме множество срещи с водещи фигури от Община Пловдив (кмет, заместник-кмет по културата и туризма, заместник-кмет по общинската собственост) и от Общинска фондация “Пловдив 2019” (административен директор, артистичен директор) в рамките на два различни мандата. Окуражавани да продължаваме да работим съвместно в духа на апликационната форма, ние разработихме професионално и безвъзмездно: технически проект за площадното пространство; архитектурно заснемане на сградата; бизнес план за развитието ù- КУЛТУРЕН КОСМОС- ПЛАТФОРМА ЗА КУЛТУРА И ОБЩЕСТВО, който директно може да послужи за задание за проектиране; ориентировъчна количествено-стойностна сметка за бъдещ ремонт. Целият ни труд и намерения винаги са били прозрачни за обществеността и са комуникирани в директни срещи или на нашия сайт. С днешна дата два милиона лева от общинския бюджет за 2017г. са гласувани за сградата, авторските права са “откупени” задкулисно, време няма, предстои инженерингова поръчка, която ще обезобрази сградата.

В срещите ни с Община Пловдив и Общинска фондация ”Пловдив 2019” неясно беше споменавано „нека видим и другата страна”, „има и други интереси”- днес вече е ясно чии са били тези други интереси и от какъв характер са те. В своето убеждение, че работим ‘заедно’ с Община Пловдив и с Общинска фондация “Пловдив 2019”, и като поредната стъпка от нашата целенасочена дейност, през 2016г. разработихме и предадохме проект КУЛТУРЕН КОСМОС към отворената покана на фондацията. Проектът е неразривно свързан със сградата на кино ”Космос” и с едноименния бизнес план.

Днес, 11.08.2017г., преди обявяването на резултатите от Фондацията и независимо от тях, като отчита следните факти:

• Община Пловдив действа централизирано, непрозрачно и в преднамерена последователност, която не е в името на града;

• Община Пловдив изолира активните граждани, утвърдените професионални и културни организации;

 • Със своето пренебрегване и възпрепятстване на гражданските инициативи Община Пловдив устойчиво се бори за гражданско безразличие и пасивност;

 • Общинска фондация “Пловдив 2019” е ЗАВИСИМА институция с изключителна партийна намеса. Целият ù състав е подменян неколкократно до пълното заличаване на фигурите и ценностите, спечелили титлата;

 • Общинска фондация “Пловдив 2019” няма кадровия капацитет да осъществи кампанията Европейска столица на културата. Вместо да развива качествена културна, общностна и гражданска дейност, Фондацията се фокусира върху масови събития или използва успеха на вече утвърдени такива.

• Поради гореизброените факти, основните проекти на апликацията, свързани с „Тютюневия град”, о-в Адата, кино „Космос”, кв. Столипиново и други емблематични градски пространства, вече са компрометирани и нереализуеми. Сградата на Кино “Космос” е превзета от партийни и надпартийни интереси.

• Днес, година и четири месеца преди крайния срок, липсата на време се използва като претекст за прекрачване на законови и етични норми. Инженерингови поръчки се подготвят за: Кино “Космос”, сградата на Дружеството на пловдивските художници, площад Централен. Съкращаването на срокове води до некачествени проекти, строителство с минимални инвестиции и посредствен краен резултат. • Некачествената архитектура продължава да доминира в град с титлата Европейска столица на културата, един от най-старите градове в Европа;

• Община Пловдив прахосва титлата Европейска столица на културата, която успешно можеше да бъде носена от друг български град с по-достойно управление и да представи страната ни в много по-благоприятна международна светлина. Като изобличава поведението на главните водещи фигури в Община Пловдив и в Общинска фондация “Пловдив 2019” като недостойно и противоречащо на интересите на града ; Като загърбва целия положен интелектуален и физически труд, безвъзвратно и безвъзмездно дареното време;

 Колектив Кино Космос оттегля:

 • Доверието си от проекта Европейска столица на културата 2019 и от отговорните за неговото качествено изпълнение институции - Община Пловдив и Общинска фондация “Пловдив 2019”;

 • Проекта си КУЛТУРЕН КОСМОС от отворената покана на Общинска фондация “Пловдив 2019” и запазва ексклузивни права над него

С популяризирането на настоящото становище Колектив Кино Космос отказва да участва в огромната материална и морална кражба, наречена Пловдив- Европейска столица на културата 2019.

Колектив Кино Космос не се отказва от осъществяването на проекта си и ще продължи да търси алтернативна подкрепа.

  • Защо УС на Пловдив 2019 се разпадна, прочетете ТУК от коментара на Теодор Караколев
  • Мнението на Манол Пейков след изгонването му от УС на Фондацията ТУК
тагове: кино, космос, развитие, община, проект,колектив