Топ новини:

Мотото "Заедно" е много голямо предизвикателство

20 Февруари 2014 коментара Теодор Караколев;
Мотото

Мотото, което Пловдив е избрал за кандидатурата си за Европейска столица на културата "Заедно" е страхотно, но е и огромно предизвикателство. Коментарът направи Мери Милър, арт-директор на агенцията "Арт-Идея", която пристигна в Пловдив заедно с Робърт Палмър, водещ експерт в областта на европейските културни политики. Тяхната цел е да помогнат на града ни в изготвянето на втората част от апликацията в надпреварата - книга, която трябва да бъде готова и подадена това лято.

Пловдив е невероятен град с много напластени слоеве както в историческото наследство, така и в културно отношение като население, заяви Милър. По думите ѝ градът може да стане много необичайна столица на културата именно поради тези кръстосвания на време и хора. Да бъдем "заедно" означава, че трябва да сме заедно като граждани на Пловдив, но и заедно граждани на Европа с останалите си съседи. Тази дума трябва да означава всичко за нас и просто да забравяме различията си, добави още тя. Силна страна на пловдивската апликация според нея е скромността в книгата, където е описано, че градът има проблеми, но е готов да извърви пътя и да ги реши.

Робърт Палмър добави, че най-важното в апликацията е да се покаже какви ще бъдат промените, които ще се случат, следствие от евентуалното спечелване на титлата. Също толкова важен е и ефектът, който градът ще окаже на европейско равнище, въздействието му върху останалите държави на континента. Пловдив има много силни страни, върху които трябва да надгражда - културната идентичност, силното чувство за гордост, надежда, оптимизъм и увереността в общата сила - неща, за които останалите градове могат много да завиждат, категоричен бе Палмър. 

Пловдив споделя прилики в културно-историческото си наследство с много други градове и това не може да бъде основа за кандидатурата, добави още той. По думите му е важен балансът между историята и бъдещето с модерните изкуства и културни форми. Най-важното е да се гледа напред и съвсем естествено е това да става със съвременните методи, а не с връщане към историята, добави Палмър. Според него, тя може да се ползва като метод, чрез който да преосмислим бъдещето си. Пловдив обаче трябва да е готов да посрещне съвременните неща.

тагове: робърт, палмър, мери, милър, пловдив, 2019, европейска, столица, култура, изкуства