Топ новини:

На 103 години почина Дядо Добри - най-големият дарител на църквата

13 Февруари 2018 коментара Младежка медия;
На 103 години почина Дядо Добри - най-големият дарител на църквата

Днес, след кратко боледуване, е починал дядо Добри.

Той бе един от най-щедрите дарители на българската църква, дарил близо 100 хил лева събрани от лични средства

Живият светец, както го наричаха хората, е издъхнал по обед в Кремикавския манастир, където той беше отседнал последните години,информира сайта днес.бг. Утре тялото на дядо Добри ще бъде изложено за покление в църквана на родното му село Байлово. А погребението му ще е в четвъртък.

Дядо Добри навърши 103 г. през миналата 2017 година  Роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 г. – време, в което България участва във Втората световна война.

При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух.

През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат "Светецът от Байлово".

Добротата, скромността му, аскетският начин на живот и дълбоката щедрост се възприемат от мнозина като изключителен нравствен модел в съвременното ни общество. Заради лишенията на които се подлагаше, силната вяра в доброто, чистите си и искрени действия, и надеждата, която даваше на отчаяните, възрастният старец бе изключително уважаван и почитан от хората.

"ПАЗЕТЕ СИ ДУШИТЕ. НЯМА ЛИ ВЯРА - СТЕ ЗАГУБЕНИ!" 

Mediacafe.bg изказва съболезнования за кончината на светия човек. Бог да го прости!

тагове: църква, доброта, просия, дядо добри, калофер, живот, знание, манастир