Топ новини:

На 97 години ни напусна великата Стоянка Мутафова

06 Декември 2019 коментара Младежка медия;
На 97 години ни напусна великата Стоянка Мутафова

Рано тази сутрин българският театър изгуби поредното си величие, българската култура - една от последните си прими. 

"Тази сутрин точно в 6:15 загубихме Стоянка Мутафова. Нейният Нончо си я прибра на Никулден! Поклон пред светлата ѝ памет!" - тъжната вест съобщи Евгени Боянов, личният мениджър на актрисата. 

Актрисата беше приета в реанимацията на Военномедицинска академия и поставена на апаратно дишане. Мутафова имаше сериозни здравословни проблеми през последните 5 месеца.В края на октомври се наложи да я оперират заради проблеми с жлъчката. Тя получи сепсис и беше с висока температура, но лекарите успяха временно да я стабилизират.

На 2 февруари Стоянка Мутафова щеше да навърши 98 години. Родена в София, в семейство на драматург от Народния театър, нейният път е предначертан  да бъде на сцената. И въпреки, че първо завършва филология в Софийския университет, следващото й обучение вече е в Държавната театрална школа към Народния театър "Иван Вазов", след което и следва в театралния отдел в Прага.

Стоянка Мутафова участва в повече от 90 театрални постановки. Многобройни са и изявите и в телевизионни продукции и киното. Основен  неин партньор на сцената е Георги Калоянчев, но играе още с Георги Парцалев и Апостол Карамитев.

Остава в историята на българското кино с ролите си в "Точка първа", Любимец 13", "Специалист по всичко", "Бялата стая", "Топло"... В детските спомени няма да забравим и с ролята й на баба Цоцолана в "Патиланско царство".

Мутафова има три брака - с чешкия режисьор Роберт Роснер, с журналиста Леонид Грубешлиев, от когото е и дъщеря й Мария (Муки) и с артиста Нейчо Попов. За него именно тя споделя, че е любовта на живота й.

Екипът на MediaCafe.BG изказва своите съболезнования на близките на Стоянка Мутафова!

тагове: стоянка, мутафова, смърт, почина, кончина