Топ новини:

"Нова светлина" в протеста за Пирин

01 Февруари 2018 коментара Младежка медия;

Съвсем не става дума за втора кабинка на Банско – половин Пирин е вече отворен за строителство, пишат зелените активисти в официално съобщение до медиите

В днешния четвъртък, граждани ще протестират срещу приетото решение на Министерски съвет за отваряне възможността за строителство върху 48% от територията на Национален парк Пирин.

Протестното шествие в Пловдив започва от 18:30 ч. на площад „Съединение“.

То ще премине през ул. Райко Даскалов и ще финишира пред Община Пловдив. Шествието под надслов „нова светлина“ този път ще бъде светлинно, символизирайки нарастващата гражданска енергия. За втора поредна седмица протестът включва и местна кауза - гражданското възмущение срещу масовото изсичане на здрави дървета и застрашаването на зелените площи в града. Протести ще има още в редица български градове.

От 2 до 8 февруари 2018 г. бегачи от различни български градове ще тичат щафета от Свиленград до София, като форма на протест. През Пловдив щафетата ще премине на 04.02. (неделя), като ще бъде предадена на площад Съединение.

Исканията на протеста в четвъртък вечер ще са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г, оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество. 

Решението на Министерски съвет отслабва защитата на Пирин. То предоставя възможност за сеч на вековни гори. Няма начин за компенсаторно залесяване, което би възстановило пораженията, защото този тип гори са уникални.

Уникални са също и екосистемите на Пирин. Районът е дом на множество животински видове, както и на над 70 ендемични растения, а над 30 от тях се срещат само там. Пирин притежава най-голямата концентрация от такива видове в България. Протестиращите не са срещу зимния туризъм и ски спорта. Техният призив е това да се случва в синхрон с природата и да не засяга защитените територии.

тагове: пирин, планина, протест, защитени територии, пловидв, щафета, кампания