Топ новини:

Пловдивската опера ще има свой дом?

03 Август 2018 коментара Младежка медия;
Пловдивската опера ще има свой дом?

 

На вчерашното си заседание Общинският съвет на град Пловдив даде съгласие за отреждане на парцел за построяване на сграда за музикално-сценично изкуство

След като преди две години Инициативният комитет на „Дом за пловдивската опера”, който е и Съвет на учредителите на едноименната фондация, събра 15 000 подписа за подкрепа за изграждане на дом за пловдивската опера, проведе обществено обсъждане за подходящи места за неговото позициониране, изпрати на 25.05.2018 г. писмо с конкретно предложение от това обществено обсъждане до Кмета на град Пловдив г-н Иван Тотев, до Председателя на Общинския съвет – Пловдив г-жа Савина Петкова и до председателите ППГОС в Общинския съвет на град Пловдив за отреждане на парцел за построяване на сграда за музикално-сценично изкуство до Концертна зала. 

На заседанието на Общинския съвет арх. Илко Николов представи възможна архитектурна визия за това място. Икономист Георги Стоев обясни бизнес-плана и възможните начини за стопанисване на бъдещата сграда. Инж. Любозар Фратев апелира към общинските съветници да покажат как се прави културна политика, а не партийна и да вземат решение, което да е конкретна стъпка напред в реализацията на проекта „Дом за пловдивската опера”.

Следващата стъпка на комитета е да бъде уточнен план и срокове за действие, като фондацията ще бъде на разположение с целия си експертен потенциал /включително ползвайки експертното мнение на браншовите организации-САБ, КАБ, КИИП, КСБ и т.н./ до успешното построяване и влизане в експлоатация на бъдещата сграда.  

Повече за събарянето на стария Партиен дом в Пловдив и становището на архитектите - вижте ТУК

тагове: опера, пловдив, култура, музиканти, становище, организации, община, промени