Топ новини:

Пловдивските читалища с общ концерт на Деня на будителите

02 Ноември 2018 коментара Младежка медия;
Пловдивските читалища с общ концерт на Деня на будителите

На 1 ноември 2018г. Общинският читалищен съюз – Пловдив организира празничен  концерт в чест на общобългарския празник  - Ден на народните будители  на Римския стадион, с начален час  - 17 часа

В него взеха участие състави от 24 народни читалища, „територии на творчество и културни ценности“ от град Пловдив – Европейска столица на културата 2019г.

Концертът бе организиран от Общински читалищен съюз - Пловдив,  в партньорство с Общински институт „Старинен Пловдив”.

"Първи ноември е празник на историческата ни памет и на националното ни самочувствие. От Паисия до наши дни се редят светлите и сияйни образи на големи културно-обществени дейци, хора на духа, на перото, на книгата, просветителите и борци за национално освобождение, далечни и близки строители на съвременна България. За наша радост и гордост списъкът на народните будители  е дълъг. Народната памет е съхранила стотици имена. Към този списък може би всеки българин прибавя и хора – следовници на народните будители.  Хора, уважавани със своята деятелност и пример! Изпълнени с почит към духовния подвиг на предците, нека поддържаме и пренасяме огъня на будителите сега и в бъдеще, в името на поколенията след нас."

Разказаха организаторите от Общински читалищен съюз, които очакват пловдивчани и гости на града да се включат в празника на 1 ноември.

Приветствие по повод празника бе произнесено от инж.Александър Държиков – заместник-кмет „Култура и туризъм“ на община Пловдив.

тагове: пловдив, будители, концерт, ден, празник, деца, читалище, съюз