Топ новини:

Прокуратурата с обвинение срещу кмета на Пловдив

10 Януари 2017 коментара Дарик Радио;
Прокуратурата с обвинение срещу кмета на Пловдив

Софийска градска прокуратура (СГП) обвини кмета на Пловдив Иван Тотев в престъпление по служба, заради изграждането на Зоокъта в града под тепетата, информира тази сутрин Дарик радио

Тотев е привлечен за престъпление по служба, от което са настъпили вреди на Община Пловдив в размер на 1 000 000 лева. СГП определя случаят като особено тежък.

В периода 30 април – 17 ноември 2014 г. като кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки, Иван Тотев е нарушил служебните си задължения във връзка със строителните дейности на новата зоологическа градина. Според СГП, процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Освен това, тя е проведена без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено – стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на „Зоокът“ – Пловдив с изпълнителя - „Запрянови 03” ООД. Това Иван Тотев е сторил с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв. В този размер е и щетата за община Пловдив.

Досъдебното производство е образувано на 03.11.2016 г. от Окръжна прокуратура – Пловдив. С постановление на главния прокурор от 15.11.2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото и е разпоредено СГП да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.

До момента са разпитани 14 свидетели, изискана е цялата документация от Община Пловдив във връзка с проведените процедури за изграждането на „Зоокът“ – Пловдив.

Иван Тотев е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева. Процесуално-следствените действия продължават.

  • Повече по случая - Граждани на протест срещу незаконните действия на Общината ТУК
  • Повече за нарастващия екологичен проблем в града под тепетата може да видите ТУК.
  • Снимки от напрежението на Зоологическата градина в Пловдив вижте ТУК.

Информация - dariknews.bg

тагове: кмет, пловдив, измама, зоопарк, парична гаранция, съд, прокуратура, запранови, строеж