Топ новини:

Рига 2014: Местене на книги, 100 години от Голямата война, фестивал на Слънцестоенето

02 Януари 2014 коментара Теодор Караколев;
Рига 2014: Местене на книги, 100 години от Голямата война, фестивал на Слънцестоенето

Столицата на Латвия - Рига е един от двата града Европейски столици на културата през 2014-а година. Градът ще отбележи официално старт на годишната си програма на 17 януари. Рига разделя титлата „Столица на културата“, заедно с шведския град Умео – най-северната точка на европейската карта, печелила този приз. Годишната програма, с която Рига ще се опита да привлече европейската публика, която се вълнува от култура, е доста разнообразна.

Местенето на библиотеката в новопостроената сграда „Gaismas Pils” (Дворец на светлината) ще стане на 18 януари по изключително атрактивен начин – колона от граждани ще си предават от ръка на ръка книгите от едната до другата сграда. Старата и новата сграда се намират на по-малко от 2 км една от друга, като помежду им преминава река Даугава.

Сред другите интересни прояви са поредица от събития, свързани със 100-годишнината от началото на Първата световна война. Известна също като „Голямата война“, тя е особено важна за историята на Рига и Латвия, като след нейния край градът става свободен от Руската окупация. Сред организираните мероприятия е изложба в Националния музей на изкуствата, в който ще бъдат събрани гледните точки на известни европейски артисти, относно Първата световна война.

През цялата година ще продължи фестивалът „Булевард на театралните сблъсъци“ – цикъл пиеси от пет водещи международни режисьори. Теми на събитията са полярните сблъсъци на „нормално“ и „ненормално“, връзката между индивидуалното и властта, идентичността и обществото и други.

Изключително любопитни ще бъдат и Световните хорови игри – среща на хорове от целия свят. Фестивалът ще се проведе през лятото, като в Рига се събират 20 000 певци от 90 държави. Необичайно събитие ще запознае гостите на града и с различните традиции из Европа за това как се отбелязва лятното слънцестоене. Те ще могат да съпреживеят Jani Day Celebrations – мистични ритуали, игри с огън, романтика по време на най-кратката нощ в годината.

През цялата година ще има също фестивали за съвременни изкуства, танци, кино, светлина, опера и други изкуства.

Столицата на Латвия е с население от 700 000 души, а историята е наситена с доста сблъсъци на империи, в най-скоро време – немската и руската, поради не особено благоприятното си исторически място. За щастие Рига успява да запази културното си наследство дори по времето на Съветския съюз. Може би най-ценното в града е огромният брой особено красиви къщи в стил Ар-нуво или Югендстил, построени в края на 19-и и началото на 20-и век.

Прави впечатление, че тази част от културата на Рига – включена дори в ЮНЕСКО като най-богатото ар-нуво наследство в архитектурата в света – не е някакъв фундаментален и основен акцент в програмата им. Това, на което се залага са актуални събития, настоящият живот и живата култура, която расте в момента в града. Архитектурно, археоложко и всякакъв вид останало наследство остава в страни, като се дава път на младите, активните хора, а не остатъците от стари цивилизации.

тагове: столица, култура, Рига, Латвия