Топ новини:

Втората си сесия на Националния конкурс за есе на ПУ

12 Април 2018 коментара Младежка медия;
Втората си сесия на Националния конкурс за есе на ПУ

Отличниците могат да се запишат в бакалавърските програми „Етнология“ или „Социална антропология“

Философско-историческият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ обяви старта на втората сесия на Четвъртия национален конкурс за есе за 12-класници. Темата е „Чуждите празници в българската култура – необходимост или подражание?“ 

В рамките на първата сесия бяха изпратени писмени работи от ученици от цялата страна. Проверяващите са впечатлени от показаната съпричастност и чувствителност на младите хора към теми, свързани с културата – своята и тази на „другия“, с идентичността – етническа и религиозна, както и с историческото наследство в контекста на културното многообразие, в което всички ние живеем, разказаха организаторите. Те потвърдиха, че двете сесии на конкурса са напълно равностойни, като всяка от тях има три етапа.

27 от участвалите в конкурса 12-класници са класирани и с писма са уведомени директорите на училищата, в които те учат. За отличниците има и специални грамоти, които ще им бъдат връчвани тържествено в училище от директорите и класните ръководители. 

За втората сесия първият етап представлява представяне на конкурсните материали, а крайният срок за това е 1 май. В конкурса могат да участват всички ученици от 12 клас в средните училища в страната с интереси в областта на краезнанието, литературата, българския език, историята, етнографията, туризма и културното наследство.

Есето представлява самостоятелна писмена разработка в обем до 4 стандартни страници по посочената тема. Специално разработени насоки за подготовка на ученическо есе участниците в конкурса могат получат на сайта на факултета ТУК

Вторият етап е посветен на оценяването на конкурсните материали, което ще продължи до 11 май. Есетата ще бъдат оценявани от комисия по шестобалната. Крайната оценка се формира от средноаритметичния сбор на оценката от есето и от представянето пред комисията.

Третият етап е представяне на класираните писмени разработки на 21 май в рамките на 15 мин. За всеки автор

Есетата трябва да отговарят разбира се на определени критерии като:

  • оригиналност и атрактивност на съдържанието
  • лично отношение на автора
  • аргументираност по темата 
  • убедителност при представянето пред комисията

С оценка от националния конкурс всички класирани участници могат да изберат да се запишат в бакалавърските програми „Етнология“ или „Социална антропология“ във Философско-историческия факултет на ПУ през учебната 2018/2019 г.

тагове: университет, конкурс, есе, състезание, оценка, ученици, комисия