Топ новини:

Граждани поискаха оставката на директора на "Паркове и градини" в Пловдив

02 Февруари 2018 коментара Младежка медия;
Граждани поискаха оставката на директора на

На 1-ви февруари общината бе залята от жалби на граждани, които са възмутени от систематичното унищожаване на зелените площи в града

Още през юни 2017 граждани подават сигнали срещу изсичане на здрави и неопасни дървета в града. В резултат на тези сигнали от ОП "Градини и паркове" заявяват пред медии, че няма да се секат черниците в града. Два месеца по-късно обаче процесът е преустановен.

Масовото изсичане на здрави дървета в града, с изключение на тополи, за които е установено, че са опасни след определена възраст, не попада в никой от случаите, споменати в "Наредбата за развитие, поддържане и опазване на зелената система", а именно:

  1.  При изграждането на нови или реконструкция на съществуващи общински озеленени площи;
  2. При изсъхнали и болни дървета, издънкова и самонастанена растителност, както и на дървета, застрашаващи сигурността на гражданите, безопасността на движението, сградите, пътната и техническата инфраструктура;
  3.  При премахване на последици от природни бедствия и аварии;
  4. При строителство, преустройство, реконструкция и ремонти на сгради, пътища и обекти на техническата инфраструктура и при доказана невъзможност за запазването й.

Некомпетентното стопанисване на парковете и зелените площи в града е директна заплаха за здравето и благосъстоянието на гражданите, поради което те настояват за незабавна оставка на директора на ОП “Паркове и градини“ Стоян Алексиев.

„Пловдив е един от най-замърсените с фини прахови частици градове в България и сред водачите на класациите за мръсен въздух в световен мащаб. Една от мерките, които загрижени за гражданите си градски управи предприемат в борбата с мръсния въздух е именно увеличаване на зелените зони. В Пловдив, напротив, зелените зони биват систематично унищожавани“

Това скандират пловдивчани. За пета поредна седмица те излязоха на протест в защита на Национален парк Пирин, към който включиха и своя призив.

тагове: парк, градина, пловдив, пирин, протест, изсичане, дървета, оставка