Топ новини:

Новата програма "Еразъм" финансира 4 милиона млади хора

20 Ноември 2013 коментара mediacafe.bg;
Новата програма

Европейския съюз (ЕС) сменя студентската програма Еразъм с „Еразъм +“. Тя ще финансира стипендии, позволяващи на студенти, преподаватели и стажанти да учат в чужбина в рамките на ЕС. Тя бе одобрена от Европейския парламент във вторник (19.11.2013)

Младежки лидери, доброволци и млади спортисти също ще могат да участват в програмата. Нов механизъм за банкови гаранции ще даде възможност на студенти, обучаващи се по магистърски програми, да получават по‑евтини заеми за обучение в чужбина.

За програмата „Леонардо да Винчи“

"Съществува от 1995 година. Не започваме от нулата с борбата срещу безработицата сред младите хора и с усилията за обучение, мобилност и обединяване на европейските граждани. Ние, обаче, трябва да се грижим и за съществуващите програми, и да ги финансираме адекватно“, заяви докладчикът Дорис Пак (ЕНП, Германия) в дебата преди гласуването на пленарно заседание.

„Еразъм +“ ще събере на едно място младежките програми за образование и обучение на ЕС, които включват „Комениус“, „Еразъм“, „Еразмус Мундус“, „Леонардо да Винчи“ (професионално обучение) и „Грундвиг“, в една обща програма, която за първи път ще включва и спорт. Тези подпрограми запазват своите имена, които са добре известни на обществеността.

С общ бюджет от около 14,7 милиарда евро, „Еразъм +“ ще помогне на младите хора на възраст между 13 и 30 г. да учат в чужбина. На студентите, следващи магистратури, програмата ще предложи механизъм за гарантиране на заеми при облекчени условия, вариращи от 12 000 евро (за едногодишна магистърска степен) до 18 000 евро (за две години), за обучение в друга държава от ЕС. Парламентът подчерта, че този механизъм не трябва да замества съществуващи национални системи за стипендии и подпомагане или да предотврати създаването на механизми за отпускане на заеми на национално равнище.

„Еразъм +“ ще подкрепи нови партньорства между учебните заведения и фирми. „Съюзите на знанието“ и „съюзите на секторните уменията“ ще позволят обучение в реална работна среда, нови подходи за преподаване и нови курсове, съобразени с пазара на труда.

тагове: Млади хора, стипендии, България, пари, работа, стаж,Програмата „Леонардо да Винчи, Еразъм +