Топ новини:

Специалисти: Бизнесът в Пловдив трябва да се задържи с добри кадри

14 Февруари 2017 коментара Младежка медия;
Специалисти: Бизнесът в Пловдив трябва да се задържи с добри кадри

Работна среща, организирана по покана на Тракия икономическа зона със съдействието на Община Пловдив и „Индъстри Уоч“, се състоя днес в Градския дом на културата „Борис Христов“

Основна тема на разговорите беше свързана с развитието на зоната и перспективите, които стоят на дневен ред по отношение на образованието, осигуряване на качествени кадри, икономиката и инфраструктурата.  

Участниците в срещата стигнаха до извода, че вече е необходимо не само да се търсят нови инвеститори, нещо по което се работи през последните години и което дава добри резултати, а да се помисли в посока задържане на съответния бизнес и осигуряване на все по-качествени и квалифицирани работници.

Според Пламен Панчев, съуправител на Тракия икономическа зона, Пловдив заема централно място по инвестиции, но е необходима цялостна програма за задържане на бизнеса, който да може да планира своите инвестиции.

Според участниците в днешния форум много от проблемите могат да се решат, ако професионалните гимназии във всяко едно направление станат общински и работят съвместно с икономическия клъстър и образователния борд, който беше сформиран преди няколко месеца между Община Пловдив, Министерството на образованието, Тракия икономическа зона и „Индъстри уоч“. 

„Сериозен диалог е нужен по темата с инфраструктурата. През последните години правителството на ГЕРБ работи усилено и успя да изгради несъществуващи магистрали“, уточни Атанас Ташков. Той посочи, че в програмата на партията е заложен ремонт за Околовръстното шосе на Пловдив от Пазарджишко шосе до Асеновградско шосе, активно се работи и по Ягодовско шосе, в задачите е и довършване на пътя Баня – Карлово, където има 10-километров участък за ремонт. Основен приоритет е и реконструкцията на Голямоконарско шосе, Рогошко шосе, както и пътят Пловдив – Асеновград, като за последния проект финансирането е вече осигурено и в рамките на 18 месеца след старта на строителните дейности може да бъде приключен.

Представителите на бизнеса споделиха, че потенциалът на Пловдив е голям, а постигнатото трябва да се надгражда. Начинът да стане това е посредством обучаване и подготовка на професионални, квалифицирани кадри чрез непрекъсната съвместна работа на бизнеса с училищата в съответствие с нуждите на същия този бизнес, който да осигури необходимото заплащане на работни заплати в съответствие с европейското такова. 

От срещата стана ясно още, че е абсолютно необходимо и от първостепенно значение довършване на булевард „Васил Априлов“, изграждане на булевард „Северен“, а в национален мащаб - изграждане на още пътни артерии, тунел под Стара планина.

Според областния управител Здравко Димитров освен тунелът под Шипка важни още са каскадата „Въча“, летище „Пловдив“, а бизнесът да стимулира младите хора посредством стипендии. 

Подобни срещи разговори, на които да се обсъждат различни въпроси и теми за решаване, както и насоки за бъдещи планове ще има регулярно през 3 месеца, като форматът ще бъде още по-обхватен.

Още за развитието на Пловдив до 20120 година можете да чуете от Георги Стоев (Industry Watch) ТУК

тагове: бизнес, кадри, обучение, програма, община, industry watch, средства, фирми, надграждане