Топ новини:

"20 под 36" изложбата на Sofia Architecture Week 2013

26 Ноември 2013 коментара Тони Тодорова;

Разхождайки се по центъра сигурно сте забелязали в началото на Главната платната, на които пише „Future City” (Град на бъдещето). Те са част от ежегодния международен фестивал за архитектура Sofia Architecture Week за пръв път се провежда и в Пловдив.

Вчера, на 24 ноември се откри и самата изложба на архитектурни макети в Градската Художествена Галерия. „20 под 36” е нейното заглавие, поради факта, че в нея участват 20 архитекти под 36 годишна възраст със своите уникални архитектурни и интериорни решения. Изложбата е организирана извънредно в Градската Художествена Галерия на Пловдив от Sofia Architecture Week 2013 и наистина е една от най-креативните и интересни изложби за месец ноември. „20 под 36” има за цел да подкрепи младото поколение български професионалисти в градското планиране, което тепърва или вече се утвърждават на родната сцена.

Тазгодишните куратори на архитектурната седмица са арх. Орлин Манолов и арх. Павел Янчев. Те са журито, което селектира 20-те участника в изложбата. Future City ви пита:

„Какъв е градът на бъдещето? Какви проблеми решава той? Кой и как живее в него? Кои са утопиите днес?

В контекста на Sofia Architecture Week 2013 се търсят истинските и често неразбирани ценности в устойчивото изграждане на градовете. Показват се архитектура, урбанизъм и градски дизайн, които позволяват да се живее в съвременни нисковъглеродни градове с човешки мащаб. Участва и стемежът да се преоткрие и използва наново забравените и изтощени градски пейзажи, наследени от индустриалната революция и модернизма. Sofia Architecture Week 2013 търси концепции за бъдещия устойчив град, който уважава историята, природата, правата и възможностите на гражданите си, стимулира градската икономика и е отворен към иновативните технологии и практики.

В Градска Художествена Галерия можете да видите идейните макети на 20-те участника, разположени на първия и втория етаж. Един от макетите, който ме впечатли особено много се нарича „Кошерът”. Предложението се нарича така, заради множеството пчелни клетки резониращи с конотацията на централизацията, концентрираната активност и естествено създадената структура. Концептуално погледнато, основната идея е много проста: да се промени статута на локацията от парк в нов търговски квартал с използваеми тераси, които насърчават движението на хора от по-широка област, намираща се отвъд парка, към комерсиалната зона. Заложени идеи в „Кошерът” са както архитектурата, така и самото преживяване да станат достатъчно значими, за да бъдат желана локация сами по себе си и да генерират циркулацията на пешеходци, велосипедисти и използващите инвалидни колички или други средства за предвижване.

Изложбата ще остане до края на месец ноември. Входът е свободен. Отидете и преоткрийте нашият свят, защото ни очаква нещо величествено. А именно – The Future City!

тагове: изложба, архитектура, град на бъдещето, фестивал