Топ новини:

Архитектурните гилдии недоволни от конкурса за площадчето пред Градски дом на културата

28 Януари 2015 коментара Теодор Караколев;
Архитектурните гилдии недоволни от конкурса за площадчето пред Градски дом на културата

Конкурсът и решенията на участвалите кандидати за реконструкция на пространството пред Градския дом на културата отнесоха ред критики от архитектурните гилдии Съюз на архитектите в България (САБ) и Камара на архитектите в България (КАБ) – Пловдив. Те ги заявиха на обществено обсъждане, проведено във фоайето на ГДК в присъствието на арх. Любо Георгиев – директор на един от организаторите на конкурса „One Architecture Week”, екипът-победител в конкурса и един от членовете на журито.

Доста от критиките бяха свързани със самия конкурс, а не толкова с проектните решения. Недоволството на архитектите, повечето от които от по-опитното поколение, беше основно за улицата, която пресича зоната на конкурса, както и като цяло – необичайното пространство за проектиране. Критиките им обаче са малко изненадващи, тъй като заданието срещу което бе негодуванието, бе обсъдено на два пъти обществено през лятото. На тези обсъждания обаче присъстваха само граждани и журналисти, но не и архитекти от гилдиите. САБ и КАБ са получили и покани да коментират самите задания извън обществените обсъждания, но не са се отзовали на тях, увериха от организацията на конкурса.

Критики имаше и към самите решения за пространството – предложенията, които различни архитекти са дали. Недоволството към тях също е по-скоро неоснователно, тъй като се оказа, че никой от участвалите в дискусията не е участвал в самия конкурс и се критикува, без да се предложи алтернатива.

Припомняме, че преди около две седмици бяха избрани три проекта, от които Община Пловдив трябва да избере един победител, който да се реализира. Общо 100 000 лв. ще се заделят да се обнови пространството пред ГДК – тротоарът, улицата и зеленият триъгълник отпред. Конкурсът е един от най-откритите за обществеността в най-новата история на България. Още преди да стартира, бе обявено открито обществено обсъждане за заданието на конкурса.

На първото такова обсъждане обаче присъстваха малко хора и затова, въпреки че нямаха задължение, организаторите направиха второ обществено обсъждане, на което присъстваха повече хора. Когато конкурсът бе обявен бяха ясни куп детайли, като вида на договора с проектанта-победител, сумата, която ще се отпусне, журито и др.

Тук може да видите подробности за трите проекта-първенци.

тагове: архитектура, конкурс, история, изкуство, култура, гдк, пловдив