Топ новини:

Атанас Скатов: Почувствах се свободен, след като изкачих Еверест

19 Юни 2018 коментара Мартина ПЕТРОВА;
Атанас Скатов: Почувствах се свободен, след като изкачих Еверест

Последният ден от „Пловдив чете” достигна нови висини буквално и преносно

„70% психика, 10% екипировка, Останалото е физическата подготовка”, това е неговата рецепта за сбъдване на мечти.

Своите книги, посветени на живота му като пътешественик из света, представи Атанас Скатов на 17-ти юни в кафе-бар Бийбоп. Но той не е от онези посредствени пътешественици, които ще обиколят световнопопулярните паметници на културата.

Неговото истинско вдъхновение е природата. Това, което тя е създала за милиони години, свободата и енергията, които предлага на човек – на това именно се възхищава нашия главен герой. Но не винаги е било така. В началото на житейския си път Атанас избира професионалното развитие. Открива го в Германия, където работи известен период от време. В един момент от живота му обаче всичко коренно се променя.

Променя се до такава степен, че връща момчето на големия град в родния Сливен. И така, следствие на няколко срещи с природата, нашият герой я обиква с цялото си сърце. Постепенно начинът му на съществуване започва да става съобразен с нея. В този период Атанас тренира усилено, участва в редица състезания, голяма част от тях протичат в период от над 16 часа. Със сигурност за него физическото натоварване в този етап не е нещо чуждо. Но планинското колоездене и сходните спортове не го удовлетворяват напълно. Вътрешно той усеща, че иска да направи нещо по-грандиозно, за да усети цялата сила на планината.

Открива отговора на своето търсене в алпинизма. Първият му голям проект е свързан с изкачването на континенталните първенци. Това са най-високите върхове за всеки континет. И така, окрилен от мечтата си и подкрепен от редица спонсори, Скатов започва подготовката за своята експедиция. С много подготовка, усилие и вяра неговият блян става реалност. Постижението му придобива още по-дълбок смисъл предвид неговия специфичен хранителен режим, който изключва всякакви животински продукти.

През 2015 непокорният му дух ражда нов проект, свързан с изкачването на четиринадесетте осемхилядника на планетата. Това са 14 върха в свтовен мащаб, високи над 8000 м. По време на новото му приключение излиза първата му книга и филм за неговите досегашни подвизи. През 2016 Атанас Скатов изкачва 6 осемхилядника в периода от 6 месеца. Така става един от малкото, успели да изкачат връх Анапурно, който сам по себе си е изключително предизвикателство, изключително опасен като терен и поради това е изкачван от само 225 души.

И запалил вече искрата на алпинизма у себе си през 2017 е набелязана вече нова цел – изкачването на връх Еверест и връх Лотце под 20 часа. През същата година изкачва и Чо Ою без кислород и без шерп. Сякаш забелязал смаяните погледи в публиката, разказва:

„Има една сила и когато тази сила реши нещо да се случи, то просто се случва!”

За да поддържа форма през всички години на натоварване, Скатов се занимава успоредно с безбройните си приключения с планинско бягане, планинско колоездене, скално катерене, практикува йога и медитация, за която казва, че е изключително важна, защото психическото здраве е от невероятно значение.

И въпреки всички трудности, въпреки множеството пъти, в които е бил на крачка да се откаже, всички моменти, в които е казвалб, че това е последния пакорен връх...Атанас знае, че всяка стъпка, за която се е борил, си е заслужавала.

Показва ни снимка на изгрев и замечтан споделя:

„Най-красиви са изгревите, дори само заради тях си заслужава да се отиве.”

И така един човек, човек като всеки друг, но имал куража да повярва в себе си и мечтите си, става първия българин изкачил Еверест по южния и северния склон и пърлвия алпинист - веган в света изкачил същия таван на земното кълбо.

Георги Господинов закри 16-тия фестивал Пловдив чете с представяне на "Всички наши тела". Виж повече ТУК

тагове: еверест, свобода, пловдив чете, книги, разкази, истории, китай, планини, постижения