Топ новини:

Четирима австрийски артисти с провокативна изложба в Пловдив

27 Април 2018 коментара Младежка медия;
Четирима австрийски артисти с провокативна изложба в Пловдив

Четирима известни австрийски артисти представят провокативно съвременно изкуство в ГХГ в Пловдив

В изложбата "Абсурд - но не точно" четиримата автори третират историите и митовете на настоящето, техния социален и медиен контекст, като оспорват и анализират тези естетически стандарти в две тематични части „Абсолютно риалити шоу“ и „На живо от ковчега ми“.

Днес, 27 април в 18 часа в Градска художествена галерия – Пловдив ще бъде открита изложбата „Абсурд – но не точно“ на четирима художници от Австрия. По покана на ГХГ известните автори на съвременно провокативно изкуство Хайде Ауфгевект, Йозеф Данер, Хюсеин Ишик и Георг Лебцелтер ще  запознаят публиката с оригиналните си идеи, залегнали в концепцията на проекта, който те създадоха специално за пространствата на Залите на галерията на Главната улица.

В изложбата "Абсурд - но не точно" всеки от четиримата автори третира историите и митовете на настоящето, техния социален и медиен контекст, като оспорва и анализира тези естетически стандарти. По един подчертано отличителен начин художниците използват разнообразни техники - от традиционна рисунка и живопис до цифров печат, видео анимация и намеса в пространството. Макар и концептуално обединени, произведенията се обособяват в две тематични ядра: „Абсолютно риалити шоу“ и „На живо от ковчега ми“.

За изложбата си "Абсолютно риалити шоу" Хайде Ауфгевект, Йозеф Данер и Георг Лебцелтер създават ансамбъл от голямоформатни цифрови отпечатъци, включително върху витрините на първия етаж, като по този начин свързват галерията с общественото пространство извън нея. Тримата са основни артисти от популярния в Австрия кръг ARGE EINWANDAUFBRUCH. Темите в произведенията им се пораждат от размишления върху "Сънят на разума", проявен в нашата глобализирана медийна култура, и чудовищата, които той ражда.  

Инсталацията на четвъртия артист Хюсеин Ишик "На живо от ковчега ми" се състои от голямоформатни рисунки и около 10 000 копия, някои от които цветни, лежащи на пода като безжизнени есенни листа. Тематично инсталацията третира съвременното хаотично състояние на света от гледната точка на плъх, живеещ в ковчег и предаващ "на живо" картината, която обхващат очите му.

Изложбата ще остане в Пловдив до 27 май, след което тя ще бъде представена в залите на Художествена галерия „Станислав Доспевски“ - Пазарджик, партньор по проекта на ГХГ, който се реализира и с подкрепата на район „Централен“. 

тагове: изкуство, галерия, изложба, проект