Топ новини:

„Дежавю“ в Капана – поглед към миналото

02 Септември 2019 коментара Паулина ГЕГОВА;
„Дежавю“ в Капана – поглед към миналото

Яница Делева представя своята дебютна изложба в PLOVEDIV

В изкуството, както във всичко в живота, най-трудно е да се изправиш срещу себе си. Срещу собственото си его, срещу страховете, манията за успех и разочарованията. Разочарованията от другите, от съдбата и от собствените си грешки. Тази стъпка е опасна, води към пропаст, която често свършва с фатален край. Но изправиш ли се и издържиш, то значи си прескочил трап, който мнозина не успяват – да осъзнаеш и приемеш истинската си същност такава, каквато е, без значение с какви краски желаеш да я замаскираш. Защото реалността не може да се задържи в дълбините за дълго. Рано или късно излиза на повърхността. И всъщност в това се крие силата на човешката душа. В това се крие силата и на изкуството – да провокира не само останалите, но и създателя си.

В това седи същината на дебютната изложба „Дежавю“ на Яница Делева. Яница е родена в Хасково и рисува в специализирана паралелка от I-ви до VII-ми клас. После съдбата се разчленява и тя застопорява изобразителното изкуство. 

Завършва Рехабилитация в София, след което заминава за две години в Англия, където за първи път се сблъсква професионално с изкуството – работи във фотостудио за ретро фотография. През 2016-та се връща в България и избира Пловдив за свой нов дом. Като много други и тя е привлечена от есенните му цветове, а както знаем градът е лоното на родните художници. И въпреки да изглежда, че Яница е оставила изкуството на заден план, изведнъж вдъхновението я осенява – толкова неочаквано, че тя преживява вътрешен катарзис. Всичко се случва около 30-тата годишнина на момичето, която центрира изложбата: 30 картини, обрисуващи 30 години от живота ѝ.

 „Не знам как това забравено вдъхновение дойде. Стана за секунда и реших да се възползвам, защото подобно нещо се случва веднъж в живота. Реших, че трябва да направя нещо смислено за рождения си ден, затова измислих един хубав подарък,  както за мен, така и за всички хора, които са били част от живота ми.“, обяснява Яница.

Някои от тези хора просто са преминали през съдбоносния ѝ път, други описва като многоточия, които са я променили без да правят нищо, само с присъствие.

На всички тях Яница Делева посвещава „Дежавю“, която ще се състои на 7-ми септември, от 18:00 часа в пространството на галерия PLOVEDIV в квартала на творческите пространства „Капана“.

Картините са абстрактни, нарисувани с акрилни бои, съчетани на места с пастели и флумастери. Всяка от тях пресъздава емоции и преживявания от определения период, за когото отговарят.

„Най-трудно ми беше да разкрия част от себе си, защото картините са твърде лични. Наскоро тръгнах и на Хипнотерапия, която допълнително концентрира тези чувства и мисли в мен и направи творческия процес още по-емоционален.“, споделя тя.

И наистина, в творбите няма да откриете някой определен сюжет или фигура. По-скоро хаос от осезания и възприятия. Те са от онези художествени произведения, които не можеш да свържеш с нищо конкретно, като същевременно можеш да ги свържеш с всичко. Именно поради липсата на граници. Ако и Вие искате да се потопите в своето своеобразно Дежавю, знаете къде да го направите. Изложбата ще може да се разгледа до 11-ти септември.

тагове: яница делева, plovediv, изложба, изобразително изкуство, пловдив, капана