Топ новини:

ФОН ще представи млади български художници

27 Юни 2018 коментара Младежка медия;
ФОН ще представи млади български художници

ФОН ще представи млади български художници

От 2010 година регулярно организираме изложбата „ФОН: Млади автори“ в Пловдив, с която галерия SARIEV Contemporary цели да представя и подпомага млади български художници и куратори. „ФОН: Млади автори“ стартира през 2010 г. с изложбата „Проект 01“ на Кирил Кузманов и Светослав Мичев с куратор Владия Михайлова. Оттогава във формата са представяни изложби на редица млади художници, за които участието в проекта е важен тласък за творческата им кариера.

Това са още Лубри (2011, куратор: Вера Млечевска), Зоран Георгиев (2012, куратор: Правдолюб Иванов), Даниела Георгиева (2013, куратор: Фридерике Шулер), Димитър Солаков (2014) и Мартина Вачева (2016, куратор: Вера Млечевска).

С годините „ФОН: Млади автори“ прерасна в платформа и се утвърди като фактор в развитието на представяните автори, които в последствие стават част от водещите имена на българското съвременно изкуство, носители на награди а някои от тях - и автори с международни успехи. През 2016 г. платформата се разшири с два нови формата:

  • портфолио ден - след отворена покана млади художници до 35 г. са селектирани да получат индивидуални консултации от комисия от експерти, съставена от водещи куратори, художници и галеристи, и 15 минути слава - пърформативен формат, в който млади художници презентират работата си пред публика.

Събитието има драматургична структура и включва интерлюдии с музика и изпълнения на живо. Естествен резултат от развитието на платформата е и преместването ѝ от Пловдив, където се провеждат досегашните издания, в София.

Имаме удоволствието да обявим, че тази година в рамките на „ФОН: Млади автори“ организира интензивен двудневен формат от събития, за пръв път в столицата и на три различни локации: FLUCA – австрийски културен павилион, бар Tell Me и SARIEV Studio. Събитията ще се проведат в уикенда 30 юни – 1 юли 2018 г.

тагове: млади, художници, артисти, представяне