Топ новини:

Галерия Квадрат 500 подслонява проект Терен Медея

19 Май 2019 коментара Младежка медия;
Галерия Квадрат 500 подслонява проект Терен Медея

АЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ ще представи „ТЕРЕН МЕДЕЯ“ на нов терен – КВАДРАТ 500

Откриването ще се състои на 20 май, понеделник, от 18.00 часа в Квадрат 500, зала 19 на Пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1.

След четиридневното представяне на „ТЕРЕН МЕДЕЯ“ в Софийската градска художествена галерия през април 2019   и големия интерес, който предизвика, имаме щастието да продължим тази изложба в нова пространствена версия! Очаквайте и програма на съпътстващите събития!

„Едно изживяване-ключ... към детските ми спомени, към театъра като изкуство и лек... Благодаря за споделените мисли, обиколка и образа на една "разцепила се отвътре" Медея!“ Марина Деливлаева; „Medea Expierence. Това е повече от изложба. Процес. Личен пърформънс. Изиграх го. Преживях го.“ Георги Тошев; „Изложба към един удивителен проект -Медея, отключващ творческата ни интуиция за театър.“ Jasmin.bg – on-line списание; „Brilliant.“ Мирослава Симова; „Една изложба-мит.“ Теодора Симова; „Изложбата е превъзходна! Най-сърдечни поздравления за изключително ценния за обществото проект и за всичко, което правите за социалното приобщаване на децата от малцинствените групи!” Силвия Трифонова; „Проектът е красив и зашеметяващ!“ Петър Вълчев; „Прекрасно откриване, прекрасна изложба! Поздравления на всички ви!” Ирис Крилатска; „Да влезеш в света на Медея... за малко в събота следобед!“ Красимира Кузманова-Кохран; „Прекрасна изложба и много вдъхновяваща!“ Вяра Табакова; „Поздравления за целия екип на постановката "Медея" и Изложба ТЕРЕН МЕДЕЯ - за провокацията и каузата! Изложбата с рисунки и предмети, направени от децата от Столипиново, както и деца от арменската и еврейската общности и с невероятните фотографии на героите на спектакъла, стана събитието на София!” Мариана Кацарова; „Аз изобщо нямах представа какво ще видя. Бях видяла плаката: Снежи, като Медея.

Представях си нещо по-формално, нещо по-…., по-занимаващо се с аза и изведнъж научавам, че то е нещо, което се раздава много повече, отколкото иска да се покаже. Цялата тази работа с децата е абсолютно прекрасна. Само си представете деца от Столипиново в древния театър… то там им е мястото някак си и такова решение, да бъдат поканени през централния вход и на драматургията, и на театъра по същество – трябва характер и смелост, за да си го позволиш. И така, хванах се, че разказвам на приятели за това. Остана ми, впечатлих се и ми беше мило. Нещо, което все по-важно става за мен… и бих искала да видя постановката! И тя е нещо, което няма как да се провали! Така е зададена предварително, че тя ще се състои по най-верния начин, което е една особена мярка за изкуството… Тук става въпрос за нещо крайно свободно като идея, и няма да кажа: „Пожелавам успех“, защото него вече го има и ще бъде прекрасно!“ Иглика Трифонова; „Изложбата е уникална! Радвам се на възможността да я видя пак!“ Марияна Маринова.
 

„ТЕРЕН МЕДЕЯ“ 

Куратор: Снежина Петрова. 
Режисьор: Десислава Шпатова 
Графичен дизайн: Теодора Симова 

Изложбата представя етапи от реализацията и надграждането на проект „Медея“ - един от главните акценти в артистичната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Проектът изследва възможностите на съвременния театрален продукт да осъществява интеграционна и образователна роля чрез включване на деца от различни етнически общности в Пловдив в театралния спектакъл „Медея“. 

СПЕКТАКЪЛЪТ „МЕДЕЯ“ ще се изиграе един единствен път на 28.06.2019 на сцената на АНТИЧЕН ТЕАТЪР В ПЛОВДИВ!

Двугодишната работа с над 75 деца доведе до разширяване обхвата на проект „Медея“ и стартирането на нови: „Походът на аргонавтите от Филиповци и Факултета“ и #clipclaptheatre - Кампания за подкрепа на образованието по театър за деца, които бяха подкрепени от Столична програма “Култура“ и Национален фонд “Култура“. Изложбата представя видео-записи от социодраматичните работилници, водени от Александра Гочева, Георги Гочев, Снежина Петрова, заснети от Найо Тицин и Васил Гарнизов, детски рисунки и макети, изработени в художествените работилници на Цветелина Спиридонова, фотографиите на Павел Червенков с актьорския екип на проекта, сценографските проекти на Зина Генч, Анна София Амадеа и Валентина Хавиера Пино Райес от Akademie der Bildenden Künste München и видеоинсталация „clipclaptheatre“. Текстовете за изложбата са изготвени съвместно с Ивет Михелфелдър – доцент в института по театрознание към Ludwig-Maximilians -Universität München – и нейни студенти. Фонограмата, която звучи в пространството на изложбата, включва документални записи от социодраматичните работилници с деца и е реализирана от Калин Николов по идея на Снежина Петрова и с авторската музиката на Асен Аврамов. 

Защо ТЕРЕН МЕДЕЯ? Защото докато работим на ТЕРЕН в различни етнически общности в Пловдив и София, ние разширяваме обхвата на съвременния театрален продукт и даваме достъп до неговия ТЕРЕН на нови групи и публики. Вярваме, че ТЕАТЪРЪТ Е ТЕРЕННО изследване на границите ни като артисти, граждани и възрастни, които се опитват да си припомнят детството на човешката цивилизация през митове, игри, празници, картини и песни. 

ТЕРЕНЪТ има свойството да отключва творчески интуиции за ТЕАТЪР.

тагове: проект, терен, медея, квадрат, място, нов