Топ новини:

Хинко Хинков с "Изложба Живопис" в галерия "Аспект"

28 Март 2014 коментара Тони Тодорова;
Хинко Хинков с

С живописна изложба в Галерия "Аспект" плевенския художник Хинко Хинков откри пролетния сезон. В пета подред самостоятелна експозиция, представена в галерията, той изложи петнадесет платна, част от които са специално подготвени за галерия „Аспект”.

Хинко Хинков няма художествено образование. Той е самоук художник, който през живота си винаги е рисувал на свободна практика, учейки се от най-големите майстори от плевенската школа. Член е на Съюза на българските художници.

Подчинил жанровия си стил изцяло на пейзажа, той създава свой индивидуален почерк, с разпознаем живописен дъх. Един от художествените принципи на Хинков е рисуването от натура. Платната, които бяха открити вчера в галерията са от реално съществуващи кътчета от България. Галерия „Аспект” говори за него, че:

„Хинков работи на терен, наблюдава и прави скици, а после в ателието пренася сюжета на платно. Този „остарял” начин на работа обяснява факта, че Хинко от една страна не е продуктивен творец и от друга – често рисува едни и същи места по няколко пъти, но вече в творческата обстановка на ателието той ги интерпретира в различни варианти.”

За картините на художника, говори с много уважение и любов неговият колега Иван Делчев - Йово, казвайки:

„Нарисуваното от него е толкова земно, че картините му са един дълъг разказ с много познати и близки ситуации, оцветени в различни нюанси - една дълга разходка по тесния селски път или по калдъръмени улички, крайбрежието или отсрещния малък остров. И така до следващата картина - с онези подробности, които не премълчава на хартията и платното.”

Йово определя Хинко Хинков като подреден художник, което личи от усърдието, с което изгражда своите работи - от спокойната и уверена линия в рисунките с молив и туш, от нежния щрих на пастела, от деликатния акварелен нюанс.

Творбите на Хинков са майсторки наситени цветни моменти от живота на майката природа. Те са звънливи, свежи кътчета, които  в днешно време е рядкост човек да види. Една от силите на художника е как те дарява с чистотата на природата и сякаш можеш да се доближиш до нея само чрез една картина. Палитрата му е нежна, натурална и сантиментална. Природните му творби са полъх на нещо, което човечеството като че ли се опитва да унищожи. Това, което Хинко Хинков показва в галерия „Аспект” е прекрасно. Изкуството му би могло да бъде използвано и като символ на природозащитническите организации. България има проблеми в тази сфера и картините му могат да дадат голямо рамо в помощ на природата.

„Изложба Живопис” на Хинко Хинков ще бъде изложена в галерия „Аспект” до 23 април 2014 година.

тагове: Хинко Хинков, галерия