Топ новини:

Изложба Нарисувани думи гостува в НБ Иван Вазов

21 Май 2019 коментара Младежка медия;
Изложба Нарисувани думи гостува в НБ Иван Вазов
Изложбата „Нарисувани думи“ гостува в Народна библиотека „Иван Вазов“ със съвременни илюстрации на детски книги от Обединеното кралство
 
Официално откриване на 12 юни, вторник, от 11:00 ч.
 
Изложбата „Нарисувани думи” (Drawing Words) събира на едно място някои от най-вълнуващите илюстрации на детски книги от Обединеното кралство от последните години. 
 
Създадена с подкрепата на Британски съвет, изложбата представя десет илюстратори с ярък и отличителен почерк, който съдържа съвременен заряд и показва силата, превръщаща илюстрацията в масова и мощна форма на изкуството. 
 
Богатата история на илюстрациите на детски книги в Обединеното кралство е добре позната от световноизвестните „Зайчето Питър“, „Мечето Падингтън“ и „Мечо Пух“.  Изложбата „Нарисувани думи” предлага поглед напред към бъдещето със съвременни илюстрации от утвърдени британски художници, както и от такива, които тепърва започват творческия си път.
 
Изложбата може да бъде разгледана в Народна библиотека „Иван Вазов“ и ще бъде отворена за посетители от 16 май до 16 юни 2019 г., всеки ден от 8:30 до 18:00 часа с почивни дни събота и неделя. Изложбата е част от Пловдив – Европейска столица на културата 2019, и гостува в Пловдив в рамките на Литературен фестивал „Пловдив чете“, Младият Пловдив чете в партньорство с Фондация „Детски книги“. 
 
Детски отдел на НБ „Иван Вазов“ организира три работилници за деца, в периода 16 май - 16 юни: на посочените дати: 30.05, 6.06, 13.06 в часовете между 10 и 12 ч. при предварително записани участници. Ателиетата ще се провеждат в Детски отдел на ул. Авксентий Велешки 17. 
 
Куратор на изложбата е Лорън Чайлд, носителка на множество награди, художник и писател, Детски лауреат за 2017-19 година − титла, която се присъжда в Обединеното кралство на всеки две години за цялостен принос към детската литература. 
 
„За мен илюстрацията е тясно свързана с поезията. Чрез грижлив подбор на изображение, което най-добре би изразило значението, илюстрацията се радва на предизвикателството и привилегията да е хиперселективна, да изчиства мисли или събития, събирайки ги в едно единствено изображение, сътворявайки образи, които могат да се тълкуват по различен начин всеки път“, споделя Лорън. 
Изложбата е създадена от креативен екип на студио Etcetera с графичен дизайн на Regular Practice и представя:
 
• Джил Колдър, „Робърт Първи Шотландски“ (Birlinn).  
• Лора Карлин, „В свой собствен свят“ (Phaidon) 
• Ребека Коб, „Леля Амилия“ (Macmillan Children’s Books) 
• Уилям Грил, „Вълците от Къръмпо“ (Flying Eye Books)
• Емили Хюз, „Неопитомен“ (Flying Eye Books)
• Ясмин Исмаил, „Лягай си, Фред!“ (Bloomsbury) 
• Нийл Лейтън, „Емили Браун и Онова Нещо“ (Hodder Children’s Books)
• Дейвид Макинтош, „Новият ни съученик Маршъл Армстрог“  (HarperCollins). 
• Емили Ранд, „Денят на едно куче“ (Tate Publishing) 
• Дейвид Робъртс, „Прахан“ (Hachette)
тагове: рисуване, дума, изложба, библиотека, иван вазов, пловдив, град