Топ новини:

Изложба на икони и алафранги в Балабановата къща

18 Декември 2013 коментара Тони Тодорова;
Изложба на икони и алафранги в Балабановата къща

Нова иконна изложба се откри на 16 декември в Балабановата къща в Стария град. Тя ще бъде подредена до 28 февруари 2014 година.

С изключително художествен дух, изложбата е дело на студенти и преподаватели от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство и ученици и преподаватели от Национална Художествена Гимназия „Цанко Лавренов”.  В нея участват:

Екатерина Кондова, Надежда Дончева, Богдана Кръстенова, Елизабета Келчева, Марчела Димитрова, Марин Василев, Стефка Токманова – Попова, Елена Кантарева – Дечева, Райна Дечева, Траян Добрев, Николета Костадинова, Дарина Илиева, Ива Минчева и Антоанета Кисьова.

Изложбата включва гимназиални дипломни работи, икони и алафранги (копия), копия на известни автори, както и авторски продукции.

Повод за новооткритата изложба на икони са не само и настоящите празници, а също и реализирана идея от миналата година, учащите в специализираните училища по изкуства да правят съвместни изложби на територията на Стария град, като по този начин да се развива културата, младите таланти и да се създадат близки отношения между страните.

Елизабета Келчева, студент по Църковна Живопис в Академията и  участничка в изложбата споделя:

Като бивша възпитаничка на НХГ „Цанко Лавренов” и настояща студентка на АМТИИ е много интересно да видиш една от първите си работи до последната ти авторска икона. От една страна ме обхваща носталгия за миналото време в гимназията и за работите, които сме правили, без разбира се да омаловажавам работата ни в Академията. Спомням си всичките стъпки, през които сме минали, за да стигнем до това да правим икони. Когато е минало достатъчно време и се обърнеш назад можеш да си дадеш равносметка по какъв път си тръгнал и до къде си стигнал. От копието на алафранги и части от икони до авторски такива.

Радва ме факта, че много млади автори вървят по моите стъпки и по тези на колегите ми. Сега наистина разбирам как се чувстват преподавателите ни, когато показваме само положителни резултати.

 Интересна за публиката ще бъде определено. Всяка една работа е различна и уникална. Много ми харесаха думите на директора на НХГ „Цанко Лавренов” за Пловдивската иконописна школа. До сега не се бях замисляла, че точно от такава общност съм част, а и едва ли съм само аз. От средно образование до магистърска степен. Наистина Пловдив притежава такава школа и си заслужава да се посети и уважи тяхната изложба. Всеки, който си хареса може да закупи икона, като по този начин ще подпомогне развитието на младите автори.”

тагове: икони, алафранги, изложба, балабанова къща, стария град.