Топ новини:

Изложба живопис и фотография Път на младите II през февруари и март

20 Февруари 2019 коментара Младежка медия;
Изложба живопис и фотография Път на младите II през февруари и март

За поредна година културен център „Бялата къща“ е мястото, в което младите артисти  на България ще се срещнат чрез творбите си и на живо в конкурсния проект „Път на младите – II“

В това издание участниците са 29 и ще се представят с живопис, графика, скулптура и фотография в  4 общи изложби през 2019 г. Първата от тях е на 27.02 и включва авторите Гергана Божикова, Дафина Терзиева и Станислав Вълевски с живопис , а Петя Алексиева, Николай Шабарков, Владислава Григорова и Добрина Митовска ще покажат свои фотографии. 

Владислава  Григорова се представя с черно – бели фотографии – елементи от  градската среда на Пловдив.

С поредицата си “Пътуване до Луната Гергана Божикова  цели да отведе зрителите там, където  светът на мечтите и фантазиите се слива с реалността, да ги накара да мислят. В тези картини невъзможното става възможно, а детското присъствие ни напомня, че и ние някога сме били деца, че не сме спирали да задаваме въпроси и, че не бива да спираме никога, твърди авторката. 

Дафина Терзиева е психолог по образование, приложник по душа. Започва да твори „картини“ върху бижута, а по-късно превръща картините си в бижута – безценни с радостта, която носят. Младата художничка има няколко самостоятелни изложби, като на последната тя представя своите приказни сюжети заедно с авторски стихове. Авторката определя като наивен позитивизъм ежедневието си, изпълнено с грижа за семейството, а нарисуваното след това, просто като отражение на случващото се с обичните и хора. Прекрасни и приказни са историите на Дафи, които ще видите и в „Бялата къща“. 

Добрина Митовска в момента е студент в  АМТИИ - Пловдив, специалност „Графичен дизайн и фотография“. Снимането на натюрморти я вдъхновява, но в изложбата на „Бялата къща“ представя фотографии на нощни пейзажи от Пловдив и Кърджали. Авторката споделя, че  обича да снима пейзажи, защото рано сутрин или след залез запечатва мигове, които не всеки вижда. Според Добрина градът е най-красив, когато се събужда, но най-интересен малко преди да заспи.

С фотографиите си, включени в експозицията в „Бялата къща“ Николай Шабарков  цели да покаже разнообразието в култуния живот на страната и богатството на нематериалното културно наследство. Авторът  озаглавява поредицата си „Поглед навътре“. Поглед навътре към самите нас, към нашия произход, нрави и устои.

В изложбата на „Бялата къща“  Петя Алексиева показва черно-бели фотографии. Снимките са обединени от темата "Път на младите", но показват два различни аспекта. Двете пейзажни снимки символизират младежта, която напуска родния дом, в търсене на просперитет. Докато портретите от своя страна разкриват баланс и разрастваща се перспектива в родината. На пръв поглед различни, заедно изграждат единен образ.

Станислав Вълевски

Завършва специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство с живопис”, степен бакалавър в АМТИИ - Пловдив и в момента следва магистърска степен „Живопис”. Младият творец работи предимно в областта на абстрактната живопис. Такива са и платната, които излага в рамките на изложбата от проекта „ Път на младите II” .

Откриването е  на 27.02, от 18.30 часа, в културен център „Бялата къща“.

 

тагове: изложба, живопис, млад, автор, път