Топ новини:

Капана става сцена на трите най-големи фестивала за дизайн, танц и архитектура

09 Декември 2013 коментара Теодор Караколев;
Капана става сцена на трите най-големи фестивала за дизайн, танц и архитектура

Пловдив и по-конкретно квартал „Капана“ ще бъдат домакини на трите най-популярни български фестивала за дизайн, танц и архитектура. Идеята на организаторите от списание „Едно“ е да помагат за децентрализацията в културния сектор, заради което ги преименуват и премахват „Sofia”от името – те вече ще се наричат One Design Week, One Dance Week и One Architecture Week. Искаме това да бъде нашият скромен принос към този европейски процес, да запознаем публиката в цялата страна с култура, която вероятно не са виждали, заяви на специална пресконференция в София Асен Асенов от списание „Едно“.

По думите на организаторите, провеждането на Sofia Architecture Week 2013 в Пловдив е бил тест, с който да проверят дали това преместване е възможно. Залите бяха пълни, имаше много хора както от Пловдив, така и от София, Бургас и Стара Загора, каза Асенов. Той добави, че този експеримент е завършил успешно и смята, че фестивалите за дизайн и танц също ще се радват на много публика.

Фестивалите ще се провеждат през един месец в средата на годината – One Design Week – през юни, One Dance Week – през август и One Architecture Week – през октомври. Целта е всичко да се случва последователно, като някои от платформите да участват и в трите „седмици“, разказа Адриана Андреева. Целта на „Едно“ е да подпомогнат едно реално развитие на средата и това най-успешно може да се случи именно в Пловдив и в квартал „Капана“, добави тя.

Искаме Капана да стане център за творческа индустрия от всякакъв тип, коментираха от „Едно“. „В трите фестивала ще прокараме тази политика, искаме да покажем позитивния ефект на творческата индустрия върху този квартал. Ще поканят различни творци, които да работят специфично за конкретните места“, каза още Андреева. Асен Асенов добави, че Капана е един фантастичен район на Пловдив, който абсолютно незаслужено има тази съдба. Той е убеден, че с общи усилия това може да се подобри и кварталът да се подобни и развие в творческа насока. „Ще дадем нов живот на това място, вдъхноващо не само за младите хора от региона и артисти от цял свят, които да остават и да живеят в Капана, да творят там“, смята Асенов.

Впрягаме административния капацитет на общината, за да могат тези събития да се случат по най-добрия начин в Пловдив и градът да извлече ползи и добавена стойност от фестивалите, заяви зам.-кметът на града по културата Стефан Стоянов, който също присъства на пресконференцията. Основният партньор на „Едно“ – Фондация „Америка за България“ също подкрепи преместването в Пловдив. Тези платформи дават достъп на широка аудитория до този тип изкуство и същевременно образоват млади професионалисти в сферата, добави Надя Захариева от фондация „Америка за България“.

Инициативата за провеждане на всички фестивали в Капана се припокрива с широко прокламираната стратегия на община Пловдив да превърне зоната в културно средище и квартал на изкуствата. Няколко акции, една от които именно по време на Sofia Architecture Week, пък търсят органичаването на достъпа на автомобили в района, за да се усети неговия автентичен дух и наистина той да бъде обживен с хора и събития, а не да е просто паркинг.

Датите на трите фестивала за догодина са – One Design Week (20 – 29. 06), One Dance Week (28. 08. – 06. 09.), One Architecture Week (10 – 19. 10.).

тагове: архитектура, дизайн, танц, култура, изкуство, фестивал