Топ новини:

Колекцията от картини на убития Бекшински продължава да се запълва

25 Март 2014 коментара Тони Тодорова;
Колекцията от картини на убития Бекшински продължава да се запълва

След убийтвото на един от най-великите съвременни живописци – ​ 1 февруари 2005 година, остана едно огромно наследство от картини в съкровищницата му.

Галерията на Питр Домчоувски (Piotr Dmochowski) във Варшава, Полша прие с чест  още 50 картини, 50 рисунки и фотографии от колекцията на художника, които са били част от 30 годишният му труд. След смъртта на Зждислав Бекшински, в продължение на три години – Галерия „Dmochowski” събира и откупува картини на автора от частни лица, мечтаейки да направят постоянна експозиция с негови творби.

Питр Домчоувски се запознава с художника още през 1974 година в Лодз и бил очарован от стила му. Тогава той подписал договор с Бекшински, като уреждал картините му да се продават чак до Франция.

През 1989 година Питр Домчоувски отваря собствена галерия в центъра на Варшава, като събира репродукции, биография, биографичен филм, фонотека и всякакви спомени свързани с Beksinski.

Галиеристът споменава, че в началото било много рисковано да се заеме с такъв вид бизнес, защото инвестирал само в един художник и е бил пред разоряване. Но точно тогава се появил купувача - Judyta Szlendak, който изкупил от най- ранните картини с маслени бои на Бекшински на стойност 1 милион долара. Това бил стартът на галерия „Dmochowski”.

Сега тя предлага огромна експозиция, както на живо в галерията, така и виртуална разходка в сайта им на художника Зждислав Бекшински.

Зждислав Бекшински е известен полски, самоук художник, фотограф и скулптор роден през 1929 година и убит през 2005. Той няма художествено образование, но изучава архитектура, след което започва работа като строителен надзорник. Не се задържа дълго в тази сфера и се отдава изцяло на изкуството си. Тези, които са го познавали, споделят, че е забавен и грижовен човек, който не е отделял много време да анализира творбите си.

Известен е с фантастичният си стил, съчетаващ Барок и Готика в маслена живопис, а самите му сюжети са в смущаващ сюрреализъм, поднесен в кошмарна среда. Често се счита, че картините му отразяват ужаса от Втората световна война, но тогава той е бил само на 10 години:

„Когато избухна войната, бях само на 10 години. Струва ми се, че във филмите, които по-късно гледах, тя беше представена по много по-ефектен начин, отколкото беше в действителност. Естествено, тогава видях убити, но едно дете се отърсва от такова преживяване без дори да разбере. Ето защо е трудно да се говори, че картините ми отразяват кошмара на войната, преживян в детството ми.”

Краят на 90-те години е изключително тежък за Бекшински. През 1998 година умира жена му – София Бекшински, а малко по-късно и синът му Томаш сам слага край на живота си, който е известен радиоводещ. През 2005 година самият Зждислав Бекшински на 76 годишна възраст е намерен мъртъв в дома си във Варшава със 17 прободни рани по тялото.

Убийтвото е извършено от синa на дългогодишният му иконом и приятел, поради факта, че Бекшински отказва да му заеме пари, сума – равняваща се на приблизително 200 лева. Момчето се признава за извършител на убийството и е осъден на 25 години затвор. 

тагове: Зждлислав Бекшински, колекция, живопис, картини, Полша, Варшава, Художник